Čistila se bo sredozemska obala!

V okviru projekta Let’s Do It Mediterranean se bo 10. in 11. maja čistila Evropa in Sredozemje, vključno s slovensko obalo. Slovenija se je projeku pridružila  z društvom Ekologi brez meja, ki je na slovenski obali organiziral dogodek Modri sprehodi po obali. Ta bo potekal v soboto, 10. maja od 9. ure naprej.          

Več deset tisoč prostovoljcev iz skupnosti obal Sredozemlja in treh kontinentov bo sodelovalo v unikatnem projektu, ki načrtuje čiščenje obal, otokov in morja čim večih sredozemskih držav. Projekt Let’s do It Mediterranean skuša s čistilno akcijo pritegniti pozornost skupnosti in posameznikov na onesnaženost sredozemskega morja in jih motivirati za skupno sodelovanje pri spremembah za čistejše okolje. Študije namreč kažejo, da je stopnja onesnaženja sredozemskega morja, predvsem s plastičnimi odpadki, že prekoračila kritične meje. Poleg tega projekta, pa se bo čistila tudi kontinentalna Evropa, in sicer preko projekta “Let’s Clean Up Europe!”.

Ekologi brez meja bodo dogodek organizirali skupaj z društvom Eco vitae, Inštitutom za vodarstvo in Inštitutom za vode. Udeležence bodo razdelili v manjše skupine, ki se bodo sprehodili po odsekih obale in jih posneli. Iz narejenih posnetkov se bo naredil video, ki bo služil za primerjavo stanja plaž jeseni, ko so te polne smeti. Preizkusil se bo tudi nov postopek popisa, ki je enoten celotni Evropi in bo pripomogel k boljšemu razumevanju dinamike odpadkov na obalah in v morju.

logo_v1014

Ekologi brez meja še vedno vabijo, da se jim pridružite! Za lažjo koordinacijo pa organizatorji prosijo, da se čim prej prijavite po e-mailu: info@ocistimo.si.

Nika Senica
Foto: http://ldim.net/about-2/

Leave a Reply