Članstvo v Evropski vesoljski agenciji Sloveniji prinaša nove priložnosti

Slovenska visokotehnološka podjetja bodo po pridruženem članstvu Slovenije v Evropski vesoljni agenciji (Esa) imela na široko odprta vrata za sodelovanje v mednarodnih projektih.

“S tem se bo okrepilo tudi poslovno sodelovanje, ne le na evropski, temveč tudi na mednarodni ravni. Potrditev sporazuma namreč pomeni začetek novega obetavnega poglavja v odnosih z evropsko agencijo,” je razložil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Članstvo bo omogočilo odpiranje novih delovnih mest in krepitev konkurenčnosti, za podjetja pa bo sodelovanje pri takšnih projektih tudi pomembna referenca. Vse izkušnje, ki jih bodo slovenska podjetja nabrala na področju vesoljskih tehnologij, jim bodo tako odpirale možnosti za širitev na novih trgih.

Končni cilj Slovenije je polnopravno članstvo v agenciji, saj se bi na ta način preostalim 22 državam članicam enakopravno pridružila tako pri odkrivanju vesolja kot tudi pri številnih raziskavah na področju vesoljske znanosti.

“Gre torej za izjemne poslovne priložnosti na področju vesoljske tehnologije in industrije, ne le na evropski, ampak tudi na svetovni ravni”, pa je zaključil predsednik DZ-ja Milan Brglez.

2

Uroš Kotnik
Foto: primorske.si

Leave a Reply