Človeška misija na Mars v letu 2018

Ameriški milijonar Dennis Tito, vesoljski navdušenec in prvi vesoljski turist načrtuje misijo dveh astronavtov na Mars. Izpeljali jo bodo leta 2018. 

Dva astronavta, moški in ženska bosta na petsto in dan dolgo potovanje do Marsa in nazaj, poletela leta 2018. A plovilo ne bo pristalo na Marsu, poletela bosta le do orbite planeta in se nato vrnila. Termin poleta v januarju 2018 je podjetje Inspiration Mars Foundation izbralo zato, ker bosta takrat Zemlja in Mars tako poravnana, da bo potovanje, ki bi sicer trajalo dve ali tri leta, opravljeno v letu in pol.

mars
Človeška noga pa še vedno ne bo stopila na rdeči planet.

Večjih znanstvenih spoznanj o Marsu misija načeloma ne bo prinesla, zanimivi pa bodo rezultati o človeški, tako fizični kot psihološki pripravljenosti, saj se na tako dolgo vesoljsko potovanje, kjer bosta astronavta 17 mesecev preživela v osami, človek še ni odpravil. Stroški misije se gibljejo med 1,2 in 1,5 milijarde evrov.

72-letni Tito, inženir, milijonar in prvi mož podjetja Inspiration Mars Foundation je otvoril vesoljski turizem, ko je leta 2001 kot prvi »neastronavt« poletel v vesolje. Ruski vesoljski agenciji je plačal 20 milijonov dolarjev in se skupaj še z dvema kozmonavtoma odpravil na osemdnevno misijo do Mednarodne vesoljske postaje in nazaj.

Matjaž Kljajić

Foto: gettyimages.com

Leave a Reply