Čudovit vikend: dobili smo zlato lisico, leteče šampione in svetovne prvake!

Kakšen vikend je za slovenski šport! Tina Maze je dobila zlato lisico, slovenski skakalci so zablesteli na letalnici v Vikersundu, njihov podmladek pa na svetovnem prvenstvu v Liberecu. Piko na i je z naslovom svetovnega prvaka dodal Rok Marguč!

Maze postala “zlata lisička”!

Tina Maze je postala šele tretja Slovenka, ki je dobila Zlato lisico – svoj uspeh je dodala uspehoma Mateje Svet in Urške Hrovat. Črnjanka je že po prvi vožnji sobotnega veleslaloma napovedala boj za najvišja mesta, saj jo je uspela odpeljati najhitreje. Veleslalom je zaključila na odličnem drugem mestu, potem ko je za prvo Lindsey Vonn zaostala manj kot desetinko sekunde. Še nekoliko bolje pa se je odrezala na včerajšnji slalomski preizkušnji. Tina je bila enostavno razred zase, odpeljala je dve najhitrejši vožnji in pred prvo zasledovalko na koncu imela več kot osem desetink prednosti.

Tina Maze je osvojila drugo mesto v velelslalomu, z dvema najboljšima vožnjama pa še prvo v slalomu!
Tina Maze je osvojila drugo mesto v velelslalomu, z dvema najboljšima vožnjama pa še prvo v slalomu!

Za Mazejevo so to že 17 stopničke na 25. tekmi v letošnji sezoni! Naslednja preizkušnja smučarke čaka v Moskvi, kjer se bodo pomerile v paralelnem slalomu.

Preberite tudi: Rekorden obisk Zlate lisice

Leti, leti … Robi!

Na letalnici v Vikersundu so ta teden blesteli slovenski skakalci. Že v soboto so dokazali, da so v odlični formi – Robert Kranjec je z odličnim poletom v drugi seriji končal na tretjem, Jurij Tepeš pa na devetem mestu. A rezultate so naši fantje še izboljšali – v nedeljo so odskakali skoraj popolno. Kranjec je po dveh odličnih poletih (vodil je že po prvi seriji) zmagal, izjemen uspeh pa sta s petim mestom dopolnila Peter Prevc in Jurij Tepeš.

Robert Kranjec, Jurij Tepeš in Peter Prevc so zablesteli na letalnici v Vikersundu!
Robert Kranjec, Jurij Tepeš in Peter Prevc so zablesteli na letalnici v Vikersundu!

“Ne le, da je danes odličen dan, dan je perfekten. Zame so bili danes moralno trije zmagovalci, poleg Robija še Peter in Jurij. To je zgodovinski uspeh za Slovenijo, saj še nikoli nismo imeli treh skakalcev med najboljšo peterico,” je po poročanju MMC povedal trener Goran Janus.

Kranjec sedaj skupaj s Schlierenzauerjem vodi v posebni razvrstitvi poletov.

Izjemni uspehi na mladinskem SP

Odlično pa gre tudi slovenskim mladim skakalcem. Na mladinskem svetovnem prvenstvu v Liberecu so osvojili kar tri zlate medalje! Jaka Hvala je v soboto v posamični konkurenci osvojil prvo in z dvema najdaljšima daljavama dneva zanesljivo postal svetovni prvak! Uspeh je dopolnila Katja Požun s tretjim mestom, še kar tri Slovenke pa so se uvrstile med deseterico najboljših.

Hvala je postal mladinski svetovni prvak, uspehe so dodali še Požunova z bronom ter moška in ženska ekipa z zlatima medaljama!
Hvala je postal mladinski svetovni prvak, uspehe so dodali še Požunova z bronom ter moška in ženska ekipa z zlatima medaljama!

Izjemnim posamičnim uspehom so češnjico na vrhu torte dodali še z dvema odličnima ekipnima rezultatom.Slovenke (poleg Požunove so nastopile še Urša Bogataj, Ema Klinec in Špela Rogelj) so pred Francozinjami na drugem mestu po koncu skakalnega dne imele več kot 200 točk prednosti! Še eno zlato kolajno so nekaj kasneje dodali fantje – poleg Hvale so nastopili še Anže Semenič, Ernest Prislič in Cene Prevc ter slavili pred Poljaki in Nemci.

Rok Marguč najboljši na svetu!

In kot da ti uspehi niso bili dovolj, smo v nedeljo zvečer prejeli še izjemno novico iz Quebeca. V Stonehamu je Rok Marguč namreč v paralelnem slalomu osvojil naslov svetovnega prvaka! Slovenija je dobila že tretjega najboljšega na svetu v deskanju, Marguč se je pridružil Dejanu Koširju in Roku Flanderju, ki jima je to uspelo leta 2003 oziroma 2007. Je pa Marguč prvi Slovenec, ki mu je uspelo naziv svetovnega prvaka osvojiti v paralelnem slalomu.

Rok Marguč je tudi uradno najboljši na svetu v paralelnem slalomu deskanja na snegu!
Rok Marguč je tudi uradno najboljši na svetu v paralelnem slalomu deskanja na snegu!

 

Čestitke vsem izjemnim slovenskim športnikom!

 

Foto: zimbio.com

Leave a Reply