Dan slovenskih planincev

Danes bo v Kamniški Bistrici še posebej pestro, zanimivo, saj bodo planinci, plezalci, turni kolesarji, najmlajši in odrasli in vsi drugi obiskovalci in ljubitelji gora iz vse Slovenije praznovali Dan slovenskih planincev, ki so ga na Planinski zvezi Slovenije poimenovali Dan slovenskih planinskih doživetij 2013. Ob tem se začenja tudi poletna planinska sezona, saj planinske koče počasi odpirajo svoja vrata za stalno do jeseni.

razgled z Belske Kope, foto Matej Ogorevc
Razgled z Belske Kope, foto Matej Ogorevc

Pestro dogajanje bo zapolnjeno z najrazličnejšimi aktivnostmi za vse starosti in zanimanja. Dopoldne lahko ljubitelji gora in prijetnega skupnega druženja izbirajo med: pohodom na Kokrsko sedlo, pohodom po Koželjevi poti, pa pohodom na Veliko planino ali Kamniški Bistrici. Kolesarji in turni kolesarji pa se lahko odločajo med dvema različno zahtevnima turama; na lažji se bodo podali iz Kamnika v Kamniško Bistrico, na težji, zahtevnejši pa prav tako iz Kamnika v Kamniško Bistrico ter z vmesnim vzponom peš na Kamniški vrh (1259 m).

Na Dnevu slovenskih planinskih doživetij 2013 bodo strokovnjaki pred Domom v Kamniški Bistrici predstavili planinsko opremo, svetovali planincem glede opreme, uporabe in varnejšega obiskovanja. V Domu v Kamniški Bistrici bo na ogled  razstava Planinske zveze Slovenije, na prostoru Pri Jurju se bodo obiskovalci lahko preizkusili v plezanju. Za najmlajše je organiziran nagradni izlet, delavnice, družabnosti in orientacijska dogodivščina.

kamniska_bistrica_5-foto_jost_gantar_m
Kamniška Bistrica; foto: Jošt Gantar

Ob 14.30 pa bo pred Domom v Kamniški Bistrici slavnostna prireditev s kulturnmi programom.  Obiskovalce bodo nagovorili župan Občine Kamnik Marjan Šarec, predsednik PZS Bojan Rotovnik, predsednik PD Ljubljana–Matica Tomaž Willenpart in predsednik PD Kamnik Ivan Resnik.

Leave a Reply