Dela na žalski fontani Zeleno zlato so končana, otvoritev septembra

Žalec in Slovenija sta bogatejša za novo turistično atrakcijo. V prejšnjem tednu so se končala večmesečna dela na razvpiti fontani piv, ki je svoje mesto našla v tamkajšnjem mestnem parku. Sočasno z zaključkom gradbenih del so vgradili tudi sodobno tehnologijo, ki bo omogočala pitje piva. Pivo v tej, za evropski prostor, edinstveni turistični atrakciji sicer še ne teče, saj bo otvoritev sledila 6. septembra, ko Občina Žalec praznuje občinski praznik.

fontana1
Fontana Zeleno zlato med gradnjo. (foto: Saša Despot)

Ideja o nekakšni pokuševalnici piv, ki bi stala v žalskem mestnem parku ob tržnici, izvira iz leta 2013. Takrat so namreč izvedli med občani anketo, kjer so zbirali mnenja in ideje za večjo promocijo in razvoj turizma v Savinjski dolini. In na ta način so prišli do te edinstvene ideje. Z omenjeno anketo so prišli tudi do podatka, da kar 90 odstotkov občanov ta projekt podpira. Žalčani so namreč tako ponosni na svoj hmelj, da so se mu odločili postaviti spomenik.

Del sredstev za fontano so prejeli z Eurojackpotom
Po številnih zapletih, ko se nekateri politiki niso strinjali z gradnjo fontane, ker da so drevesa v parku, ki jih je bilo treba podreti, dragocena, so spet drugi zavirali začetek gradnje z argumenti, da je poraba sredstev netransparentna. Očitno so našli skupni jezik, saj je sedaj 350.000 evrov vreden projekt po štirih mesecih (z gradnjo so pričeli aprila) končno končan. 170.000 sredstev so zbrali z donacijami, preostalo polovico so zagotovili iz občinskega proračuna, velik del tega so zagotovili iz denarja, ki je prišel v občinsko blagajno maja 2014, ko sta dva srečneža s stalnim prebivališčem v Žalcu zadela Eurojackpot.

fontana2
Shematski prikaz fontane, ki v tlorisu posnema obliko hmeljevega grozda. (foto: Občina Žalec)

Fontana ni namenjena pijančevanju, ampak promociji pivovarstva Savinjske doline
Ob otvoritvi bo imela fontana pet samopostrežnih pip iz katerih si bo mogoče natočiti različne vrste piva. Pogoj za točenje je, da je pivo bilo varjeno iz štajerskega hmelja. Na žalski občini so omenili še, da je zanimanje za fontano izjemno veliko tudi s strani velikih slovenskih pivovarjev, zato že sedaj razmišljajo o nadgradnji fontane s še tremi točilnimi pipami, na koncu bi jih bilo skupno torej osem. Tako, kot si v Rogaški Slatini obiskovalci lahko natočijo iz fontane mineralno vodo, si bodo tukaj lahko pivo. Za ceno šestih evrov bodo obiskovalci kupili inteligentni lonček, s katerim bodo lahko kupili 3-krat po 2 dcl kakovostnega piva za degustacijo. Kot že omenjeno bodo ponudili pivo, ki bo pridelano iz aromatičnega savinjskega hmelja. Spominski kozarec, ki ga je zasnoval oblikovalec in častni občan Žalca Oskar Kogoj, bo ostal obiskovalcem.

V Žalcu pričakujejo, da bodo s turisti, ki jih bodo na račun fontane pritegnili v njihovo občino, povečali tudi gospodarsko dejavnost. Razmišljajo tudi, kako bodo to fontano nadgradili s kulinarično in drugo turistično ponudbo. Na občini imajo prav tako že zagotovljena sredstva za postavitev premične strehe, ki bo omogočala izvedbo številnih prireditev na tem prostoru.
Kristian Eric Šipek

Leave a Reply