Desetletna Kaja s cerebralno paralizo s pomočjo zamaškov do 800 evrov

Ste eden tistih, ki zbira zamaške in se ob tem sprašujete, kje ti pristanejo? Nekaj jih pristane v skladišču na Ptuju na železniški postaji. Tu namreč že nekaj let za nabiranje zamaškov in osveščanje skrbi upokojenec Ignac Habjanič iz Ptuja, ki mu pravijo Gospod Zamašek. Z vseh koncev Evrope mu pošiljajo zamaške, veliko pa se jih nabere tudi po šolah, javnih ustanovah pa tudi posamezniki ga pokličejo, če lahko pripeljejo zbrane zamaške.

Tokrat je skupaj z otroci iz Osnovne šole Ljudski vrt Ptuj in ostalimi dobrodelneži zbral štiri tone plastičnih zamaškov. Zbrana sredstva iz te akcije pa bodo namenili desetletni deklici Kaji iz okolice Ljutomera, ki se je rodila s cerebralno paralizo. Prejela bo okoli 800 evrov, s katerimi ji bodo delno pokrili stroške terapije in druge pripomočke.

Ena tona plastičnih zamaškov pomeni okoli 260 evrov za dobrodelne namene. Od zbranih štirih ton zamaškov, so izkupiček treh namenili mali Kaji, ena tona pa že v pripravljenosti čaka na naslednjega otroka, ki bo potreboval dobrodelno pomoč.

Zamaške so ptujskim otrokom prostovoljcem pomagali natovoriti vojaki, ki ji bodo tudi prepeljali v Žerjav v Črni na Koroškem, kjer bodo ti zamaški predelani v plastična ohišja za akumulatorje.

»Pomagamo, da bo deklica spet lahko spet živela normalno,« nam je na vprašanje, zakaj sodeluje kot prostovoljec, dejal eden izmed ptujskih osnovnošolcev Vito Patikar.

Bolj “normalno” bi sicer bilo, da bi tovrstne stroške krilo zavarovanje. A kadar ni posluha, je toliko več vreden vsak zamašek, ki ga shranite na pravo mesto.

Sonja Kolarič

Leave a Reply