Desettisoči naziv doktor znanosti, tako kot prvi, v roke doktorici

20. maja je bil podeljen že desettisoči naziv doktor znanosti. Prejemnici, doktorici znanosti Katarini Polajnar Horvat, ga je podelil rektor Univerze v Ljubljani.

Nova doktorica znanosti Katarina Polajnar Horvat. Foto: Željko Stevanić, IFP, d.o.o.
Nova doktorica znanosti Katarina Polajnar Horvat. Foto: Željko Stevanić, IFP, d.o.o.

Od prvega naziva doktorja znanosti, ki ga je v študijskem letu 1919/1920 prejela Ana Mayer, doktorica kemije, je minilo že 96 let. »Doktorski študij predstavlja vrh izobraževalne piramide, zato skrbimo za visoke standarde tega študija in za njegovo tesno povezanost z raziskovanjem,« je v uvodnem nagovoru na podelitvi povedal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik.

Letošnja prejemnica, dr. Katarina Polajnar Horvat, je svoj novi naziv s ponosom sprejela. »Naziv doktorice znanosti me razveseljuje, saj vem, da je za mano že kar nekaj zajetnega dela in dosežkov, a hkrati z njim sprejemam odgovornost za nadaljevanje znanstvenega raziskovanja,« je povedala. Njeno doktorsko delo nosi naslov Vloga socialnih dejavnikov pri razvoju okoljske ozaveščenosti in spreminjanju okoljskega vedenja.

Univerza v Ljubljani se lahko pohvali s podatkom, da je največ doktorjev znanosti v Sloveniji svoj naziv prejelo prav na tej univerzi, je pa tudi ena izmed redkih svetovnih univerz, na katerih je kot prva doktorirala ženska.

Martina Drobne

Leave a Reply