DiCaprijo z dokumentarcem nad podnebne spremembe

Oskarjevec Leonardo DiCaprio je z dokumentarcem Before the Flood (slo. Pred potopom) po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ustvaril “strasten poziv” k takojšnjemu ukrepanju glede podnebnih sprememb.

Dokumentarec Pred potopom (Before the Flood), ki ga je režiral igralec in režiser Fisher Stevens, je v petek v Londonu doživel evropsko premiero.

Kamera spremlja Leonarda DiCapria na sestankih s strokovnjaki in politiki, kjer skuša priti do dna nekaterim vprašanjem v povezavi s spremembami v podnebju.

“Več kot sem se naučil o tej problematiki in vsem, kar prispeva k temu, bolj se zavedam, koliko stvari ne vem. Želim samo izvedeti, kako daleč smo šli, ali lahko kaj storimo, da to ustavimo,” je vse skupaj pokomentiral letošnji dobitnik oskarja za najboljšega igralca.

V filmu je intervjuval številne vplivneže, med njimi bivšega in zdajšnjega ameriškega predsednika, Billa Clintona in Baracka Obamo, generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona in papeža Frančiška. Njegovo sporočilo pa je jasno: Vse je odvisno od nas!

“S filmom nisem želel prestrašiti ljudi ali jim predstaviti statistiko in dejstva, ki jih že poznajo, temveč sem se želel osredotočiti na to, kaj je mogoče in treba storiti takoj, da bo naš planet ostal znosen dom za prihodnje generacije,” je po poročanju AFP še povedal 42-letni igralec.

Dokumentarec so v petek prikazali tudi v ZDA, 30. oktobra pa ga bo mogoče videti na programu National Geographic.

Uroš Kotnik

Leave a Reply