Dobili bomo prvo romsko restavracijo, ki bo tudi prva v Evropi

Mariboru se v soboto obeta odprtje prve romske restavracije pri nas, ki bo gostom poskušala približati romsko kulturo, hkrati pa ponudila delovna mesta pripadnikom ranljivih skupin.

Romska restavracija bo tudi prva v Evropi, projekt pa vodita društvo Epeka in partner Romsko društvo Romano Pralipe Maribor, ki sta finančna sredstva dobili iz evropskega socialnega sklada. Restavracija bo stala tam, kjer je svoje prostore nekoč imela restavracija Ču Ču, večino denarja pa sta do zdaj društvi namenili obnovi in ureditvi prostora.

1Z odprtjem restavracije bo delovna mesta dobilo 15 pripadnikov ranljivih skupin, med njimi pa bo večina Romov, ki pri nas predvsem zaradi predsodkov marsikje težko najde delo. To bo tudi odlična priložnost za radovedneže in tiste, ki romske kulture predvsem pa hrane ne poznajo. Ta je sicer nekakšna mešanica različnih balkanskih kuhinj, ki jo bodo ob vikendih v restavraciji začinili še z živo glasbo.

Poleg tega bo restavracija tudi priložnost za odpravljanje stereotipov, ki o Romih veljajo pri nas, predvsem pa bo Romom pomagala pri vključevanju v družbeno in delovno okolje. Društvi sicer upata, da bosta bosta v kratkem obnovili še preostali del stavbe in v njej postavili medgeneracijski center.

Lučka Bajs
Foto: zurnal24.si

Leave a Reply