Dobili slovensko zmagovalko prevajalskega tekmovanja EU

Iz Bruslja sporočajo imena 28 zmagovalcev srednješolskega tekmovanja za mlade prevajalce Juvenes translatores, ki ga vsako leto prireja Evropska komisija.

Za Slovenijo se je najbolje odrezala Mateja Drev, dijakinja Prve gimnazije Maribor, ki je na tradicionalnem preizkusu prevajala v kategoriji iz angleščine v slovenščino.

Fotografija je simbolična (foto: degreedirectory.org)
Fotografija je simbolična. (foto: degreedirectory.org)

Vsi zmagovalci iz 28 evropskih držav bodo 8. aprila povabljeni na slovesnost v Bruslju, kjer jim bo evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou podelila priznanja. Na prevajalskem tekmovanju, ki je potekalo 28. novembra lani, je skupno sodelovalo več kot 3000 najstnikov iz 750 srednjih šol v EU.

Srednješolci so na preizkusu tako lahko izbirali med več sto kombinacijami 24 uradnih jezikov Evropske unije, primernost njihovih prevodov pa je ocenjevala za to usposobljena strokovna komisija.

Prevajalska preizkušnja Juvenes translatores, ki je krstno bila izvedena leta 2007, je vse bolj priljubljena, njen osnovni namen pa je spodbujati učenje tujih jezikov v šolah in mlade navdušiti za prevajalski poklic. Edina pogoja za sodelovanje sta starostna “znamka” sedemnjastih let in urejen status dijaka.

Uroš Kotnik

Leave a Reply