Dobitnica Ježkove nagrade je Ljerka Belak

Na 27. podelitvi nagrade Franeta Milčinskega – Ježka je bila nagrajena humoristka, kabaretistka in radijska voditeljica Ljerka Belak.

Letošnjo Ježkovo nagrado je dobila igralka Ljerka Belak. Foto: Siol.net
Letošnjo Ježkovo nagrado je dobila igralka Ljerka Belak. Foto: Planet Siol.net

Z Ježkovo nagrado RTV Slovenija vsako leto nagradi radijske in televizijske ustvarjalce, ki s svojim delom sledijo tradiciji Ježkovega duha – nagrada je poimenovana po slovenskem satiriku, pisatelju, humoristu in komiku Franetu Milčinskem – Ježku.

Žirija, ki so jo sestavljali Jelka Stergel, Rudi Pančur, Igor Pirkovič, Andraž Pöschl in Ingrid Kovač Brus, predsedoval pa ji je Mitja Štular, je letošnjo Ježkovo nagrado podelila igralki Ljerki Belak.

Belakova je za svoje delo prejela že mnogo nagrad. Tako je bila leta 1971 nagrajena s Prešernovo nagrado, desetletje kasneje z Nagrado Prešernovega sklada, leta 1987 je dobila Severjevo, leta 1989 pa Borštnikovo nagrado. Leta 2002 je bila na Dnevih komedije v Celju imenovana za Žlahtno komedijantko, leto kasneje je prejela Dnevnikovo nagrado, leta 2015 pa še Borštnikov prstan.

Belakova je delovala v skoraj vseh slovenskih poklicnih gledališčih, med drugim SLG Celje in MGL. Po upokojitvi deluje kot televizijska voditeljica in humoristka.

Ustvarjalci, ki so Ježkovo nagrado prejeli v prejšnjih letih, so  Marjan MarincBojan AdamičSrečko GolobUrban KoderIztok MlakarMojmir SepeErvin FritzJani KovačičTomaž PengovPavel LužanGojmir LešnjakVita MavričZlatko ŠugmanJure IvanušičČrt ŠkodlarNataša Tič RalijanAndrej Rozman – RozaSašo HribarKolektiv NarobovAdi SmolarTone PartljičLado LeskovarVinko MöderndorferTone Fornezzi – Tof in Barbara CerarTilen ArtačToni Gašperič ter Marko Radmilovič.

Martina Drobne

Leave a Reply