Dobrodelni duh se je širil tudi v letu 2014

Leto 2014 nam marsikdaj ni prizaneslo, a Slovenci smo še enkrat več dokazali, da znamo v stiski stopiti skupaj. Nekaj dobrodelnih projektov, ki je zaznamovalo minulo leto, posebej izpostavljamo.

Na začetku leta so v Ljubljani odprli ljudsko kuhinjo – zavod Pod strehco, v okviru katerega potekajo še druge aktivnosti, kot so različne delavnice in svetovalnice. Brezplačna kosila se od januarja delijo tudi na Primorskem. Idejo je dal gostinec Enes Mušić iz restavracije Ham Ham. V Mariboru pa so za veliko noč pripravili prijazno druženje ob zajtrku za lačne brezdomce.

Humanitarni so bili tudi v Ljubljanskih mlekarnah, ki so skupaj z društvom KID otrok otroku iz Nove Gorice, socialno ogroženim družinam namenili 1000 litrov mleka. Zveza prijateljev mladine pa je slovenskim družinam podarila 10 ton hrane.

Eno izmed najlepših dejanj letošnjega leta so pričarali člani družine Drinovec. Slovenskim družinam v stiski so podarili kar 35 ton krompirja, žrtvam poplav na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Srbiji pa še 10 ton najosnovnejše ozimnice.

Anina zvezdica, ki je bila v letu 2013 rekordna – za več kot 4400 slovenskih družin so zbrali 145 ton hrane – je bila aktivna tudi letos. Še več, pobudnica Ana Lukner je začela nov projekt – NaKavo. Z vsakim nakupom v lokalu, ki se nahaja na dnu Čopove ulice v Ljubljani, prispevamo v sklad Anine zvezdice.

Dobronamerni v letošnjem letu so bili tudi študentje, ki so darovali kri. V pomladanski krvodajalski akciji je sodelovalo preko 800 mladih, jeseni pa še skoraj 600.

dobrodelnost2014

V minulem letu je potekalo nemalo rekreativno-dobrodelnih projektov. Naj omenimo dva: hokejski veterani so prekrižali palice za deklico Tio, ki se je rodila z gensko napako, in malega Jakca s cerebralno paralizo, za malega Erazma pa sta sredstva zbirala Denis in Tomi na dobrodelnem kolesarjenju iz Gornje Radgone do Trbovelj.

Pomagali pa nismo le našim otrokom. Konec junija je bil zaključen dvoletni projekt gradnje šole za petsto afriških otrok. V dobrodelni akciji sta sodelovali slovenska in italijanska Karitas, zunanje ministrstvo Republike Slovenije ter Misijonsko središče.

Ena izmed najbolj odmevnih dobrodelnih akcij zadnjih nekaj let je Botrstvo in večkrat se nas je dotaknila tudi letos. Val 202 je k sodelovanju privabil celo portugalskega nogometnega virtuoza Cristiana Ronalda, ki je svoj dres podaril za licitacijo, z izkupičkom katere je na morje odpotovalo 65 otrok iz socialno ogroženih družin.

Leave a Reply