Dobronamerno: Ogroženim kosilo po simbolični ceni, za polno pa podarite še dodatnega

Gostilna Pod Strehco v Ljubljani izvaja projekt vreden vsega spoštovanja in hvale, v katerem prostovoljci s pomočjo podarjenih živil za socialno ogrožene kuhajo po simbolični ceni, ostali s plačilom polne vsote en obrok še podarijo.

Glavno vodilo ljudske kuhinje je, da bi pomagali socialno ogroženim, pri tem pa skušali porabiti še uporabno hrano, ki bi jo sicer trgovci zavrgli.

“Kuhar, ki je po letu dni prostovoljstva edini zaposlen, se šele zvečer na podlagi tega, kakšno hrano nam donirajo trgovine, odloči, kaj bo naslednji dan za kosilo,” za žurnal24.si pojasni ena izmed rednih prostovoljk Snežana Zarič.

Do osme ure zvečer nato jedilnik za prihodnji dan objavijo tudi na družbenih omrežjih, kjer je ‘promocija’ najbolj vidna.

“A naš namen ni samo streči hrano socialno ogroženim, ampak želimo dobro in domačo hrano postreči vsem. Želimo, da se gostje vračajo,” poudari vodja gostilnice Zvonko Belič. Trenutno je njihov osrednji cilj privabiti čim več ljudi oziroma skupin, ki bi za kosilo bili pripravljeni plačati polno ceno in ne samo simbolično – 50 centov. Na ta način namreč enega še podarijo nekomu drugemu.

Ker pa je projekt zaenkrat še precej v povojih, pa se posebej zavzemajo za tudi za finančno vzdržnost, saj kuhinje še niso sposobni voditi z denarjem iz lastnega žepa, tako da brez dodatnih donacij ne gre.

da

Uroš Kotnik
Foto: svet24.si, žurnal24.si

Leave a Reply