Dobronamerno: Pirati v boj proti digitalni revščini

Društvo Duh časa in Slovenska piratska stranka sta se odločili socialno ogroženim pomagati s sestavljanjem računalnikov.

Takole gre: Če ste brezposelni ali prejemnik socialne pomoči, obstaja možnost, da se prijavite za brezplačen osebni računalnik, ki so ga iz podarjenih komponent sestavili prostovoljci društva Duh časa, katerim so pred kratkim na pomoč priskočili še prostovoljci iz Slovenske piratske stranke.

V projektu zbiranju starih računalnikov za izdelavo novih lahko pomagate tudi vi. (foto: oldcomputers.net)
V projektu zbiranju starih računalnikov za izdelavo novih lahko pomagate tudi vi. (foto: oldcomputers.net)

V omenjenem društvu so se za spoštovanja vredno potezo odločili na podlagi mišljenja, da ogromno še uporabnih računalnikov in računalniških delov konča na odpadu, pri čemer se še več opreme zavrže v podjetjih zgolj zato, ker je to pač najlažji način. Ravno iz tega razloga so poskrbeli, da bodo nove računalnike, sestavljene iz starih, a še uporabnih delov, podarili ljudem v stiski.

“Ideja je nastala že leta 2010, a je zaživela kasneje, saj nismo našli primernega prostora za delavnico. Na začetku smo računalnike sestavljali kar pri meni doma in jih do konca leta 2012 podarili 80. Ko smo v kleti ene od ljubljanski osnovnih šol jeseni istega leta dobiili prostor za delavnico, pa se je ‘proizvodnja’ temu povečala,” razloži koordinator projekta Matjaž Ugovšek in doda, da so do konca lanskega leta sestavili in podarili že okrog petsto računalnikov.

K uspešnosti projekta lahko prispevate tudi vi; če imate doma kakšen kos odslužene računalniške opreme, jo lahko podarite na enem od desetih zbirnih mest po Sloveniji – v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Ptuju, Novem mestu, Zagorju ob Savi, Slovenj Gradcu, Kozini, Postojni in Tolminu.

Uroš Kotnik

Leave a Reply