Dokazano: Video igre dobre za otroške možgane

Precej je trditev, ki se jih starši radi poslužujejo, ko prepovedujejo svojim otrokom, da bi igrali video igre: da nas delajo nasilne, da so slabe, da poneumljajo … Takšne trditve je znanost ovrgla za vedno. Dokazali so namreč, da video igre pozitivno vplivajo na otroški spomin, saj izboljšujejo povezave med živčnimi celicami.

playing-sony-console-controller

V raziskavi je ekipa znanstvenikov ugotavljala, ali je mogoče izboljšati kratkoročni spomin otrok, saj je ta ključen za opravljanje vsakodnevnih opravil. Študijo so izvajali na otrocih, starih od 8 do 11 let, vsakega pa so prosili, da naj doma, na računalniku, izvede 20 »treningov«, torej, da naj po pol ure igra eno od osmih video iger, poroča IFL Science. Težavnost teh iger se je sčasoma povečevala.

Ugotovili so, da so se otroci pri igranju teh iger navkljub povečevanju težavnosti čedalje bolje odrezali. Možgane svojih malih subjektov so pregledali z magnetoencefalografijo in ugotovili, da so živčne poti med različnimi deli možganov, zadolžene za pozornost in procesiranje vidnih signalov, še vedno močne.

Računalniške igre torej niso tako škodljive, kot marsikdo misli. Brez slabe vesti dovolite otroku, da se kdaj usede za računalnik, saj se bo s tem izboljšal njegov spomin.

Martina Drobne

Leave a Reply