Doma narejena zobna pasta iz kokosovega olja

Ustna higiena je izrednega pomena, če želimo, da bodo naši zobje ostali zdravi in lepi. Če zobnih oblog ne odstranjujemo redno, te postanejo idealno gojišče za bakterije. In starejši smo, bolj smo nagnjeni k zobni gnilobi. Zobna pasta iz kokosovega olja okrepi tudi dlesni, pomaga odpravljati bolečino zaradi krvavečih dlesnih, uničuje bakterije, ki povzročajo gingivitis ter rešuje težave z glivičnim vnetjem v ustni votlini.
Kokosovo olje deluje protibakterijsko, protimikrobno in protivnetno in je idealno za nego zob in ohranjanje njihovega zdravja. Še posebno, če se želite rešiti zobnih past, ki vsebujejo fluoride.
Za pripravo zobne paste potrebujete kokosovo olje ali maslo in sodo bikarbono, ki je zelo blag abraziv in pomaga pri čiščenju in beljenju zob ter ponovno vzpostavi ravnovesje pH.

DSC_0725
Potrebujete:
•3 jedilne žlice sode bikarbone
•3 jedilne žlice kokosovega olja
•5-10 kapljic eteričnega olja peperminta (ali katerega drugega eteričnega olja)
Vse sestavine stresite v posodico in dobro premešajte. Mešanico lahko shranite v tubo ali preprosto v plastično ali stekleno posodico. Nanesite malo domače zobne paste na zobno ščetko in pričnite z uporabo. Verjetno boste ob prvi uporabi nekoliko presenečeni, saj smo sicer vajeni na popolnoma gladko zobno pasto. No, v tej boste čutili grudice sode bikarbone, ampak čez čas se privadiš.
Doma narejena zobna pasta ima več prednosti. Je popolnoma naravna, ne vsebuje nobenih škodljivih kemikaljih. Dokazano je, da kokosovo olje odlično odstranjuje zobne obloge, eterično olje peperminta pa ima poleg osvežilnega vonja tudi antimikrobne učinke. Sodabikarbona je znana po tem, da odlično beli zobe. Poceni, pa še učinkovito!
Sonja Kolarič

Leave a Reply