Domača čistila delajo čudeže

Kljub vse močnejšim čistilnim sredstvom na trgu, nam čiščenje lahko vzame veliko časa in denarja, hkrati pa zaradi strupenih kemičnih sestavin vpliva na naše zdravje. Če želite poskrbeti zase in za okolje, potem je čas da začnete uporabljati naravna čistila.

Sestavine za domača čistila imamo skoraj vedno pri roki, poleg tega pa so tudi mnogo cenejša in včasih bolj učinkovita. Limona, kis, pecilni prašek, celo star časopis so naravnost odlična sredstva pri spomladanskem čiščenju. Preberite nekaj preprostih nasvetov:

Čistilo za posodo – Groba sol dela čudeže pri drgnjenju bakrenih in keramičnih posod za peko. Za pomivanje ostale posode, pripravite svoje naravno čistilo, brez boraksa po naslednjem receptu.

Čistilo za pečico – Potresite sodo bikarbono na dno pečice, da je v celoti pokrito in poškropite z vodo. Občasno ponovno poškropite, nato pa pustite počivati čez noč. Zjutraj se mast in umazanija preprosto obrišeta s krpo.

Čistilo za okna – Zmešajte 1 l vode in dodajte večjo skodelico alkoholnega kisa. Steklene površine poškropite, obrišete jih lahko s časopisnim papirjem.

All-natural-cleaning-products-found-in-the-home-695x465
Limone niso samo odličen vir vitaminov, ampak tudi zelo učinkovito čistilno sredstvo.

Odstranjevanje vodnega kamna – Coca cola, kis, razredčena citronska kislina ali sok limone bo uspešno odstranil vodni kamen.

Poliranje pohištva  Skodelico limoninega soka zmešajte z 1 žlico olivnega olja in 1 žlico vode. Zmes nanesite na pohištvo z mehko krpo.

Čistilo za tla – Zmešajte 100ml belega kisa in 4 litre vroče vode. To čistilno sredstvo lahko uporabite na lesenih tleh, linoleju, ploščicah…

Čistilo za straniščno školjko – Kis uničuje mikrobe in vonjave. V školjko vlijte eno skodelico in pustite delovati 10 minut, nato pa izplaknite z vodo.

Čistilo za odtok – Potrebujete 60 g sode bikarbone, 110 g soli in 125 ml nerazredčenega belega kisa. Mešanico teh sestavin vlijte v odtok. Počakajte četrt ure, potem pa v odtok prilijte še vrelo vodo.

Barbara Oswald
Foto: inhabitots.com, begreen.botw.org

*****************************************************************************************************

Bi radi vedeli, katero je vaše DJOTIŠ* nebesno znamenje? Vpišite svoje podatke tukaj in prejeli boste brezplačen odgovor.
Djotiš je vedska astrologija in psihologija, ki s svojim orodjem, znanjem in vedenjem usmerja človeka k srečnemu življenju. Sezite do zvezd :)!

Leave a Reply