Domače škropivo iz sode bikarbone

Večina vrtičkarjev se slej ko prej sreča z boleznimi svojih rastlin. Če se bolezni ne zdravi, rastline odmrejo in potrebno jih je nadomestiti z novimi. Lahko pa se lotimo zdravljenja obolelih rastlin in tako še naprej uživamo v njihovi lepoti in plodovih. Najpreprosteje je, da si doma pripravimo okolju prijazen fungicid.

Soda bikarbona deluje kot fungicid in insekticid, deluje pa tudi protibakterijsko. Zatre plesni, glivice, pegavost, škrlup itd. Na listih rastlin deluje kot neugodno okolje za razvoj plesni in kot neugodno okolje za uši.

Skropivo iz sode

S škropivom iz sode bikarbone lahko škropimo vse rastline: vrtnine, sadna drevesa, cvetlice. Do sedaj so opazili neželeno reakcijo (gubanje in rjavenje listov) pri uporabi sode bikarbone le pri redkih vrstah jablan in hrušk. Kljub temu je priporočeno, da škropivo iz sode bikarbone uporabljate od maja naprej, ko so listi že močnejši in je potrebno škropiti proti insektom.

Recept za pripravo škropiva s sodo bikarbono:
1. soda bikarbona – eno jušno žlico na 5 litrov vode
2. drugi sestavni del je olje (najbolje je uporabiti olivno olje, lahko pa tudi katerokoli drugo jedilno olje). Olje ima v škropivu funkcijo lepila, da se soda bikarbona ne izpere ob jutranji rosi in se soda prilepi na liste. Dovolj sta dve jušni žlici na 5 litrov vode. Ob bolj deževnem vremenu je bolje dati še kakšno žlico olja več, ob suhem in sončnem pa lahko zmanjšamo količino na 1 žlico, ker ni strahu, da bi se soda bikarbona izprala.
3. sestavni del je milo – lahko marsejsko, ki ga naribate in pustite, da se raztopi. Njegov namen je, da olje razprši po vsej količini vode ter da se soda in olje lepše razlijeta po vsej površini lista. Brez mila bi oljni madež samo plaval na vrhu vode. Dodamo dve jušni žlici tekočega mila.

Vse sestavine med seboj dobro premešamo. Priporočljivo je škropljenje po dežju oz. deževnem obdobju ali po potrebi – če se pojavi bolezen. Vedno pa škropimo ob večerih.
Škropivu pripravka iz sode bikarbone lahko dodamo tudi nekaj kapljic eteričnega olja cimeta za dodatno učinkovitost. Količin posameznih sestavin ne prekoračimo, ker lahko škodi listom rastlin.

Sonja Kolarič

*****************************************************************************************************

Bi radi vedeli, katero je vaše DJOTIŠ* nebesno znamenje? Vpišite svoje podatke tukaj in prejeli boste brezplačen odgovor.
Djotiš je vedska astrologija in psihologija, ki s svojim orodjem, znanjem in vedenjem usmerja človeka k srečnemu življenju. Sezite do zvezd :)!

Leave a Reply