Domači, preverjeni recepti za sončne opekline

Mnogokrat sončne opekline dobimo nehote, ko pozabimo nanesti dodaten sloj sredstev za zaščito pred soncem ali pa si vzeti odmor v senci. Če posledice sončenja niso prehude, in sicer v obliki mehurčkov, lahko pomoč resnično poiščete doma.

Mrzla voda rehidrira, pomirja in obnavlja kožo. Popijte čim več mrzle vode, da rehidrirate telo odznotraj in prav tako kožo.

Že naše babice so govorile, da jogurt pomaga pri sončnih opeklinah. Je naravni hladilec, vlaži, pomirja, vrača naraven ph koži. Na kožo nanesite tanek sloj jogurta in pustite, da deluje približno 15 minut, nato sperite z mrzlo vodo. To ponovite večkrat dnevno.

Verjeli ali ne, tudi med pomirja, zdravi in obnavlja poškodovane celice kože. Deluje kot naravni antibiotik in je sposoben ujeti vlago v koži, njegovi encimi pa pospešujejo celjenje in obnovo poškodovane kože. Preprosto ga nanesite na obolelo mesto, pokrijte z gazo in pustite delovati nekaj ur.

Jagode so bogate z vitaminom C, ki je potreben za proizvajanje kalogena, ki daje koži elastičnost. Vsebujejo tudi tanin, ki je izvrsten za pomirjanje vnetij. Jagode pretlačite in jih razporedite po opečeni koži. Pustite nekaj minut in sperite z mrzlo vodo.

Čudodelno moč pomirjanja ima tudi krompir, zato ga narežite na kolobarje in ga položite na opečeno kožo. Škrob bo izvlekel iz kože toplino in zmanjšal bolečine, saj je dokazano naravni analgetik.

Razdraženo in vneto kožo bo pomirila tako meta kot zeleni čaj. Skuhajte čaj iz obeh sestavin in ko se ohladi, vanj namočite košček vate, s katero nato navlažite opečene dele telesa.

Pomagamo si lahko tudi s kumarami, ki imajo analgetične in protivnetne lastnosti, zato jih narežemo in ohladimo ter jih v mešalniku zmeljemo v gosto pasto, ki jo nato namažemo na prizadeta območja.

Pri opeklinah si lahko pomagamo tudi s kisom, ki ima antiseptične lastnosti, prav tako pomaga uravnovesiti pH opečene kože in spodbuja celjenje. Beli kis pomaga zmanjšati neprijetno srbenje, zategovanje kože, bolečino in vnetje. Kis dajte v stekleničko z razpršilom in ga poškropite po opeklinah.

Sonja Kolarič

Leave a Reply