Domači in tuji slikarji na koloniji v Zagorju

V Zagorju ob Savi te dni poteka že enainpetdeseta Slikarska kolonija Izlake Zagorje, kjer se, kot je to že v navadi, zbirajo domači in tuji umetniki.

Iztok Sitar in njegov strip. Foto: Martina Drobne
Iztok Sitar in njegov strip. Foto: Martina Drobne

Slikarska kolonija Izlake je najstarejša slikarska kolonija v srednji Evropi, saj deluje že od leta 1964. Letos šteje enajst udeležencev. Sedem Slovencev – Ireno Gajser iz Maribora, Katjo Pal iz Lendave, Kranjčana Klavdija Tutto, Ljubljančana Tihomirja Pintarja in Staneta Jagodiča ter Iztoka Sitarja iz Poljan nad Škofjo Loko. Tuji slikarji pa so štirje – Poljak Stanislaw Stach, Jelena Stojkovič iz Srbije, Kosovčan Hasan Taqi in Željko Mucko iz Hrvaške.

Umetniki v Zagorju bivajo od četrtka, 10. julija. Večino svojega časa tu bodo preživeli tako, da bodo slikali in se družili, ogledali pa si bodo tudi zagorsko dolino in prestolnico ter se udeležili otroške likovne kolonije. Predstavila se jim bo naša uspešna animatorka Špela Čadež, katere animirani film Boles je letos na tržaškem filmskem festivalu prejel nagrado za najboljši kratki film. 19. julija bodo svoja dela razstavili v stekleni dvorani Delavskega doma v Zagorju.

Klavdij Tutta med delom. Foto: Martina Drobne
Klavdij Tutta med delom. Foto: Martina Drobne

Slikarji so na slikarski koloniji seveda stalnica, letos pa se je umetnikom v Zagorju prvič pridružil tudi stripar. Iztok Sitar je ta del Zasavja obiskal že lani, ko je vodil delavnico za otroke, organizatorjem pa je bilo njegovo delo tako všeč, da so ga povabili še enkrat, tokrat kot udeleženca kolonije.

Umetniki bodo proti domu krenili v nedeljo, 20. julija, še prej pa bodo nekaj svojih del predali v uporabo Delavskemu domu za decembrsko razstavo.

Martina Drobne 

Leave a Reply