Dostava paketov z letečimi roboti

Ameriški tehnološki velikan Google je v okviru projekta izvedel prve preizkuse letečih robotov, katerih ključna naloga bo dostava paketov končnim uporabnikom.

Roboti naj bi poskrbeli za neposredno dostavo paketov iz Googlovih skladišč do kupčevih vrat, celoten proces pa naj ne bi trajal dlje od 30 minut.

Gre za nekakšno kombinacijo med letalom in helikopterjem – funkcija helikopterja se uporablja za vzlet in pristanek, med letom pa se koristijo letalska krila za vzgon. Trenutni prototipi letečih robotov, ki so jih Googlovi inženirji nedavno preizkušali v Avstraliji, tehtajo okoli deset kilogramov, pri čemer od tega nekaj malega manj kot 1,5 kilograma predstavlja tovor, ki ga prenašajo.

Kakorkoli, preden bodo dostavni leteči roboti zares ugledali luč sveta, bo moralo podjetje pridobiti dovoljenje s strani ameriške letalske uprave, kar pa vsekakor ne bo enostavno. Če pa bo novost vendarle zaživela, bo ta sprva na voljo le ameriškim uporabnikom, nekoliko kasneje pa naj bi bila dostopna tudi za uporabnike na stari celini.

Uroš Kotnik

Leave a Reply