Dotik vesolja, ki postavlja nova vprašanja

Nasin Voyager 1 je nedavno vstopil v nenavadno novo področje na robu sončnega sistema in s posredovanimi podatki povsem presenetil fizike.

Voyager 1 je Nasina vesoljska sonda, ki so jo izstrelili leta 1977 skupaj z “dvojčkom” Voyager 2. Sonda potuje skozi še neraziskano območje in na Zemljo posreduje nadvse presenetljive podatke. Znanstveniki, ki so sprva mislili, da bo “Popotnikov” prihod v omenjeno novo področje, kjer so vidni že vplivi drugih galaksij, vse prej kot zanimiv, so sedaj ugotovili, da so bila začetna pričakovanja netočna, saj vesoljsko plovilo potuje skozi zelo nenavadno območje, ki ga še skušajo pojasniti.

Voyager 1

Gre za to, da Sonce ustvarja nekakšno plazmo nabitih delcev, sestavljenih iz elektronov in protonov izredno visokih energij, ki jo imenujemo sončev veter. Povsem poenostavljeno povedano naj bi vpliv sončnega vetra z oddaljevanjem od Sonca izginjal, na drugi strani pa bi moralo biti čedalje več galaktičnih kozmičnih žarkov – to so drugi delci, prav tako visokih energij, ki trčijo z Zemljinim ozračjem, izvirajo pa iz virov zunaj Osončja znotraj naše Galaksije, kot so vrteče zvezde, supernove in črne luknje.

Problem pa je v tem, da kljub upadu vpliva sončnih delcev, znanstveni instrumenti niso zabeležili nobenih vidnejših sprememb v bližini magnetnega polja, kar je zelo težko razložiti. “To je veliko presenečenje,” odkrito priznava tudi astronom Merav Opher iz bostonske univerze, ki sicer ni bil vključen v projekt. “Na nek način smo se dotaknili medzvezdnega prostora, vendar smo še vedno znotraj vpliva Sonca,” še pravi za Wired.

Čeprav zadnji podatki postavljajo več vprašanj kot ponujajo odgovorov, pa je kljub temu še enkrat več jasno, da ima narava veliko več domišljije, kot jo imamo mi. Se pa nedvomno že veselimo novih odkritij Nasinih znanstvenikov, do katerih bodo lahko prišli tudi zaradi zadnjih, sicer nenavadnih podatkov, ki jih je na naš modri planet poslal legendarni Voyager.

Vir: Wired, foto: Forbes

Leave a Reply