Dragić, Maze in NK Maribor športne znamke leta

Leto se prehitro bliža koncu, prav v takem ritmu so športno leto oddelale najprepoznavnejše znamke Slovenije v letu 2013 – Tina Maze, Goran Dragić in NK Maribor –, ki so bili z nazivi okronani na deseti konferenci Sporto.

Veliki kristalni globus v alpskem smučanju, prvo ime slovenske reprezentance na domačem Eurobasketu in naslov prvakov slovenskih zelenic. Tina Maze, Goran Dragić in NK Maribor so po zaslugi svojih dosežkov razglašeni za najprepoznavnejše športne znamke letošnjega leta.

Na jubilejni deseti konferenci Sporto o športnem marketingu in sponzorstvih, ki te dni poteka v Portorožu, je Anže Kopitar dobil uradnega naslednika, ki se je letos izkazal kot najprepoznavnejši slovenski športnik z največjim tržnim in navijaškim potencialom.

Goran Dragic
Goran Dragić, športna znamka leta je v moški konkurenci “premagal” Jakovega Faka, Anžeta Kopitarja, Roberta Kranjca in Dejana Zavca.

Med športnicami je v vrhu ostala Tina Maze, ki si je v odlični sezoni prismučala skupno zmago v svetovnem smučarskem pokalu, najboljša športna ekipa pa ostaja NK Maribor, ki je sezono zaključil z lovoriko domačega nogometnega prvenstva ter novo otvoril s tretjim zaporednim igranjem v Evropski ligi.

maze
Mazejeva je najprepoznavnejša športnica leta, med nominirankami so bile še Sara Isaković, Mina Markovič, Lucija Polavder in Urška Žolnir.

Pri izboru se žirija konference Sporto v sodelovanju z agencijo Mediana opira na sedem dejavnikov izbora. Na poznavanje – prepoznavnost športnika oz. kluba, transakcijo – »merjenje javnosti« ali športnika le pozna ali tudi spremlja tekmovanja in rezultate, vrhunskost – slovenski dosežki v kontekstu svetovnih,  zadovoljstvo javnosti z rezultati, uspešnost – potencial oziroma pričakovani izidi v prihodnje, osebnost – simpatičnost športnika ter glasništvo – omenjanje športnikov v vsakdanjih pogovorih. Pri klubih se upošteva še faktor navijaštva.

maribor
NK Maribor je slavil med športnimi ekipami. Ostali nominiranci so bili OK ACH Volley, RK Celje Pivovarna Laško, RK Krim Mercator in KK Union Olimpija.

NK Maribor si je naziv prislužil že drugo leto zapored, pred tem je naziv dve leti branila odbojkarska ekipa ACH Volley.  Za Mazejevo je to tretja “zmaga”, sicer že druga zapored, s katero se je izenačila s Petro Majdič, ki je bila tudi trikratna športna znamka leta. Dragić se je v tej vlogi pojavil prvič, košarkar je nasledil hokejskega asa Anžeta Kopitarja.

Matjaž Kljajić

 

Leave a Reply