Dunajske telefonske govorilnice skrbijo za bralno kulturo

V glavnem avstrijskem mestu so telefonske govorilnice dobile novo poslanstvo. Predelane v postaje za menjavo knjig spodbujajo branje in hkrati omejujejo količino odpadkov.

Marsikdo ima, če se ozre po stanovanju, polne police knjig. Med njimi se na mnogih verjetno zgolj nabira prah in bi se kaj kmalu lahko znašle v smeteh, čeprav bi lahko razveseljevale še mnogo bralcev. Na Magistratnem oddelek za gospodarjenje z odpadki mesta Dunaj so se tej težavi zoperstavili z iniciativo za preprečevanje odpadkov.
Od julija naprej bodo ljudi na dunajskih zbirnih centrih za odpadke pričakale predelane telefonske govorilnice. Tako na odpadu ne bodo zgolj odvrgli svojih smeti, temveč bodo lahko osvežili tudi svojo domačo knjižnico. Zaposleni na magistratnem oddelku so telefonske govorilnice namreč preuredili tako, da so jih opremili s knjižnimi policami in zanje našli prostor na vseh nadzorovanih dunajskih odpadih. Princip je naslednji: obiskovalci odpada (vsako leto 2,4 milijona ljudi) lahko iz govorilnice odnesejo toliko knjig, kot so jih prinesli (1:1). Na ta način bodo ponovno napravili prostor v svojem domu in brezplačno uživali v branju.

Tudi pri nas knjige potujejo iz rok v roke. Odličen projekt Knjigobežnice poteka že četrto leto. Več o Knjigobežnicah …

Župan mesta Dunaj dr. Michael Häupl in mestna svetnica Ulli Sima pred predelano telefonsko govorilnico
Župan mesta Dunaj dr. Michael Häupl in mestna svetnica Ulli Sima pred predelano telefonsko govorilnico

Leave a Reply