Ekološki vrtec v Moravčah sprožil zeleno revolucijo

V občini Moravče so po dolgem čakanju le dobili vrtec, ki bo dokončno odpravil prostorsko stisko kraja, kjer vrtec obiskuje 240 otrok. Pa ne samo to – nov nizkoenergetski šestoddelčni montažni vrtec je med drugim navdihnil tudi ostale občane.

Po besedah moravskega župana Martina Rebolja je bil vrtec kljub nekaterim težavam zgrajen v rekordnih petih mesecih.

V občini Moravče so dobili nov vrtec, ki bo odpravil prostorsko stisko in obenem spodbudil zeleno kurilno revolucijo (slika je simbolična). foto: igreenspot.com
V občini Moravče so dobili nov vrtec, ki bo odpravil prostorsko stisko in obenem spodbudil zeleno kurilno revolucijo (fotografija je simbolična).
foto: igreenspot.com

Gradbena dela so skupaj s komunalno in zunanjo ureditvijo znašala dober milijon evrov, pri čemer je 207.000 evrov prispeval Eko sklad. V vrtcu so štiri sodobno opremljene igralnice že zasedene, dve, ki še nista opremljeni, pa bodo po potrebi uredili v šolske učilnice. Poleg drugih spremljajočih prostorov objekt obsega tudi razdelilno kuhinjo za malice, medtem ko malčki kosilo obiskujejo v sosednjem vrtcu.

Cenejše in okolju prijaznejše ogrevanje tudi v drugih objektih

Za ogrevanje novega vrtca je Zarja Ekoenergija Semič uredila kurilnico na biomaso, za katero so kar polovico potrebnih sredstev pridobili iz evropskih skladov. “Cena grevanja je za desetino manjša od najcenejšega energenta. Na biomaso zato to zimo že ogrevajo oba vrtca, šolo, zdravstveni in kulturni dom, novo knjižnico in enajst individualnih hiš,” o zeleni kurilni revoluciji v občini Moravče razlaga Rebolj.

A tu se ne bo končalo, saj vlagatelji že imajo dovoljenje za širitev, s katerim bodo lahko na ekološko ogrevanje naslednje leto priključili še od 30 do 40 hiš. “Na občini doslej nismo dobili nobene pritožbe na delovanje kurilnice, nasprotno pa veliko pohval,” še s ponosom dodaja moravski župan.

Uroš Kotnik

Leave a Reply