Ekskluzivno: Ali se razvija nov Twitter izpod slovenskih prstov?

V začetku marca je v San Franciscu, četrtem največjem mestu v Kaliforniji, potekal start-up festival Launch 2013, kjer smo Slovenci naravnost zablesteli. Poročali smo že o nagrajenem izdelku CubeSensors, danes pa objavljamo pogovor z razvijalcem aplikacije Povio.

Povio je mobilna aplikacija, ki odkriva nov način komunikacije. Izbranega prijatelja lahko pozoveš s funkcijo “Ping”, le-ta posname fotografijo, ki prikazuje, kje se nahaja ali kaj počne in jo nato deli z vami. Vi mu lahko odgovorite s svojo fotografijo, celoten “ping pong” pa delite z ostalimi svojimi prijatelji.

Revolucionaren komunikacijski “ping pong” je družbeno omrežje, tako kot sta to tudi Twitter in Facebook, zato se številni mediji sprašujejo, če sta mlada podjetnika, Jugoslav Petković in Matevž Petek, v San Franciscu predstavila novega velikana med socialnimi omrežji. “Želimo si predvsem, da tako mislijo naši uporabniki. Kaj porečejo ostali, je nepomembno. Mi verjamemo, da je to mogoče, sicer projekta ne bi gradili. Tudi veliko naših uporabnikov je takega mnenja, se pa moramo vseeno zavedati, da so to zelo ambiciozni cilji in da bo potrebno še veliko dela in sreče za uspešno realizacijo ideje,” laskavi naziv komentira Matevž.

Zgodba se je začela 21. januarja, ko je Petek ustanovil podjetje in k projektu povabil Jugoslava. Matevž, nekdanji deskar na snegu, med drugim je v Whistlerju leta 2005 postal svetovni podprvak, je takrat vneto iskal investitorja. Jugoslav se je zdel prava izbira, saj je prekaljeni maček v spletnih vodah že 16 let, med njegovimi projekti pa je največji uspeh doživela spletna trgovina Mimovrste. “Jugoslav je bil eden prvih, ki sem jim predstavil idejo, takrat še kot potencialnemu investitorju. Investicije z njegove strani ni bilo, ker sem sprejel ponudbo podjetja ThirdFrameStudios (3fs), ki mi je omogočilo najbolj optimalen začetek ustvarjanja aplikacije.” Tako je tistega davnega ponedeljka eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih razvojnih studijev ThirdFrameStudios (sodelovali so s podjetji kot so Nokia, Pop TV, RTV in Telekom Slovenija ter številnimi drugimi, podpisani pa so tudi pod projekt Toshl) vložil 75.000 dolarjev v Matevževo idejo.

Povio predstavlja nov način komunikacije. Bo nekoč tako velik igralec na trgu, kot sta danes Twitter in Facebook?
Povio predstavlja nov način komunikacije. Bo nekoč tako velik igralec na trgu, kot sta danes Twitter in Facebook?

Kljub vsemu pa se skupna pot mladega Celjana in z bronasto gazelo nagrajenega Jugoslava ni končala. “Jugoslav je ostal še naprej reden testni uporabnik aplikacije, kasneje pa sem ga povabil, da se s svojimi izkušnjami pridruži avanturi.”

Aplikacija je bila do 4. marca pripravljena, ko je napočil čas predstavitve projekta premišljeno izbrani, strokovni žiriji na festivalu Launch 2013. “Odzivi so bili dobri, tudi predstavitev je bila v redu. Sicer sva imela nekaj tehničnih težav zaradi preobremenjenega omrežja, toda to ni imelo prevelikega vpliva. Dobili smo odziv, ki nam bo olajšal odločitev, v katero smer bomo peljali razvoj,” pravi nekdanji športnik, vendar se zaveda, da je napovedovanje prihodnosti nehvaležna in nadvse zahtevna naloga. “Veliko ljudi bi se pred petimi leti uštelo, če bi jih vprašali ali bo Twitter tako uspešen in dominanten, kot je sedaj. Ali pa recimo Instagram, ki ga še nekaj let nazaj sploh ni bilo. Želje so, da bi se Povio ohranil kot najlažja in najhitrejša oblika komunikacije.”

O uspešni predstavitvi so poročali tako rekoč v vseh domačih medijih, ki so vzneseno, vendar ne neupravičeno, aplikacijo že poimenovali novi Twitter oziroma Facebook. Čeprav je do sedme sile v tujini težje priti, “ker je bilo v nekaj dneh predstavljenih 50 projektov”, pa je Matevž nadvse zadovoljen omembe v TechCrunchu.

Ali bo Povio nekoč res dosegel blišč in sijaj, ki so ga Instagram, Twitter, Facebook in druga socialna omrežja, ne vemo. Vendar na trenutne odzive in dejstvo, da je bil Povio v Applovi trgovini mobilnih aplikacij AppStore nekaj časa na prvem mestu najbolj pogosto naloženih aplikacij, velike besede nedvomno niso odveč.


Želite prebrati več start-up zgob? Kliknite tukaj.

Leave a Reply