Ena zahtevnejših športnih disciplin

Vzdržljivostne preizkušnje Ironman, ene težjih športnih disciplin, ki združuje plavanje, kolesarstvo in tek, se je v letošnji izvedbi udeležil tudi profesionalni triatlonec David Pleše.

Svetovno prvenstvo IronMan poteka že vse od leta 1978, ko sta se leto poprej Judy in John Collins domislila discipline, ki bi v eni tekmi združevala plavanje, kolesarstvo in tek. Že naslednje leto sta idejo realizirala, prve tekme na Havajih se je udeležilo 15 tekmovalcev.

Pogumneži, ki so se spustili v boj so poleg zbornika pravil tekmovanja prejeli še poseben motivacijski list, na katerem je bilo zapisano: »Preplavaj 3,8 kilometre, prekolesari 180 kilometrov, preteci 42 kilometrov in z dosežkom se boš lahko hvalil vse življenje.«

ironman
Foto: static.com

Prvo leto se je zmage razveselil pripadnik ameriške mornarice Gordon Haller, ki je s triatlonom opravil v 11 urah in 47 minutah. Zanimiva je ankedota o drugouvrščenem tekmovalcu, ki se je do cilja prebil kljub pomanjkanju vode, ki jo je ekipi zmanjkalo in so tekočino uspešno nadomestili s pivom.

Rekord triatlona s časom 8 ur in slabih 4 minut je v lasti Avstralca Craiga Alexandra, ki si je naziv Ironmana prislužil z odlično predstavo leta 2011. V ženski kategoriji si rekorden čas lasti prav tako Avstralka Mirinda Carfrae s časom 8 ur in slabih 52 minut.

Odlična predstava slovenskega predstavnika
Letošnjega oktobrskega svetovnega prvenstva na Havajih se je preko zahtevnih kvalifikacij, udeležil tudi Velenjčan David Pleše. Po poročanju redbulla.si je v kategoriji profesionalnih triatloncev dosegel 27. mesto med 50. tekmovalci. Z 9 urami in 59 sekundami je v skupni kategoriji 1842 tekmovalcev zasedel 50. mesto.

david-pleše
Foto: redbull.com

Matjaž Kljajić

Leave a Reply