Evropska naravoslovna olimpijada: Slovenija do dveh odličij

V Atenah se je zaključila vsakoletna Evropska naravoslovna olimpijada, na kateri je Slovenija osvojila srebro in bron. Drugo najžlahtnejše odličje tako predstavlja najboljšo uvrstitev v zgodovini, ki ga je do zlata ločila le malenkost.

Evropska naravoslovna olimpijada (EUSO) je namenjena dijakom 1. in 2. letnikov srednjih šol in se od ostalih olimpijad razlikuje v treh točkah in več manjših podrobnostih.

Bistvene razlike so poudarek na skupinskem delu, saj tekmujejo po dve ekipi s tremi tekmovalci iz držav EU, multidisciplinarnost z reševanjem prepletenih nalog iz kemije, biologije in fizike, ter eksperimentalni vidik, saj se vse naloge v glavnem izvajajo v laboratoriju.

V letošnji različici tekmovanja so sodelujoči določali lastnosti oljčnega olja in slane vode, pri čemer je Slovenija imela v ognju dve ekipi. Ekipa A v sestavi Klemen Kovač, Domen Kulovec in Uroš Prešern (vsi Gimnazija Novo mesto) je v konkurenci 50. ekip zasedla odlično 10. mesto (88 odstotkov dosegljivih točk), s čimer si je prislužila srebrno medaljo in le za dve mesti zaostala za zlatom, Ekipa B, katero so sestavljali Jakob Fabjan (Šolski center Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija), Jaka Pelaič (Gimnazija Škofja Loka) in Živa Ramšak (II. gimnazija Maribor), pa slovenski uspeh dopolnila z bronastim odličjem (77 odstotkov).

Veliki zmagovalci so po dveh sušnih letih ponovno postali Madžari, drugo in tretje mesto pa je pripadlo Romuniji ter Češki. Skupno so podelili osem zlatih medalj in 17 srebrnih medalj. Prihodnje bo tekmovanje med 26. aprilom in 2. majem gostil avstrijski Celovec.

ekipa pri delu (foto Matej Huš)(1)Uroš Kotnik
Foto: mlad.si

Leave a Reply