Facebook nominacije: Od “eksanja” piva do podarjanja malic

Potem ko so v zadnjih tednih družbeno omrežje Facebook “preplavili” posnetki nespametne pivske igre, ki je ponekod zahtevala celo smrtne žrtve, se je Matej Špehar odločil za preobrat in ljudi pozval, naj z nominacijami raje širijo idejo o podarjanju malic za slovenske otroke.

Strokovnjak za družbena omrežja Matej Špehar je na svojem Facebook profilu zapisal: “OK, tudi mene je doletelo. […] Sem pa nekoliko spremenil pravila pirovske nominacije. Nominiram pa: Eva Cimbola, Nina Pušlar in Mateja Ropoša! Naj se projekt podariMalico širi vsaj tako hitro naprej kot tovrstna pirovska nominacija . Če kdo ostane pirovsko žejen je lahko mala drama, da pa so otroci v slovenskih osnovnih šolah lačni pa je velika drama!”

S tem je Špehar poskrbel za vznik novega vala nominacij z nazivom Podari malico, ki namesto deljenja pivskih sposobnosti, predvideva širitev dobrodelnosti in pripravljenosti pomagati sočloveku. S poslanim SMS sporočilom s ključno besedo Podari5 na številko 1919 lahko tako podarite malico, ne otrokom v Afriki, temveč otrokom v Sloveniji, ki si je zaradi socialne stiske sami ne morejo privoščiti.

Slavni nominiranci

V tem času je bilo nominiranih že mnogo zvenečih slovenskih imen. Tako je denimo novinarka Mateja Ropoša nominirala predsednika države Boruta Pahorja in ob tem zapisala: “Če ne sodelujejo v roku 24 ur (tj. posnemi video in nominiraj tri nove), naj si izberejo OŠ, v kateri bodo ves dan pomagali deliti malice. Če kdo lahko še bolj razširi to dobrodelno idejo, ste to zagotovo vi trije. Vsi ostali pa: Podari5 na 1919.” Pahor se je na dobrodelno akcijo nemudoma odzval in SMS poslal kar iz olimpijskega Sočija, za naprej pa nominiral tri slovenske dobitnike kolajn – Petra Prevca, Vesno Fabjan in Tejo Gregorin.

Med estradniki so sicer bili izbrani tudi glasbenik Jan Plestenjak, pevka Ninan Pušlar in smučar Rok Perko. Medtem ko Plestenjak še ni poslal sporočila, je Perko je nominiral Tino Maze, Andreja Šporna in DJ Umeka. Med Pušlarjevimi nominiranci sta se med drugim znašla tudi Zlatko in Nina Šušnjara.

matej spehar
Matej Špehar, strokovnjak za družbena omrežja. (foto: mice.si)

Pripravil: Uroš Kotnik

Leave a Reply