Feri Lainšček predstavlja pesniško zbirko za v vsako dlan

Feri Lainšček, eden izmed naših najpomembnejših pesnikov in pisateljev, je objavil novo pesniško zbirko. Zbirko za v vsako dlan.

Pesniška zbirka, ki jo je izdala založba Klar, nosi naslov Dlan mi po tebi diši. Prav zato je knjiga izdana v obliki dlančnice, v velikosti 11×11 centimetrov. “Zasnovana je tako, da jo lahko nekomu stisnete v dlan,” so nam ob izidu sporočili iz založbe.

Zbirka Ferijevih mojstrovin, ki je podnaslovljena kot »popevke in napevi«, pa ne pristaja v vsako dlan le zaradi svojih dimenzij, temveč predvsem zaradi stoosmih strani čutne, ljubezenske poezije, prepletene z ilustracijami slikarke Mire Ostojić. Med njimi lahko preberete številne še ne objavljene pesmi mojstra peresa Ferija Lainščka.

Pesem o fantu

Ko zjutraj bo pesem že legla
med sence na robu spomina,
v kitari bo nekaj ostalo
in zunaj bo čudna tišina.

Na mizi bo mrtva resnica,
kaj vse so nam vzeli, kaj dali.
Krčmar bo zaspal brez računa,
le luzerji bodo ostali.

Odšel bom iz tvojega mesta,
tja proti svetlobi na koncu.
Nekoč bom umrl za svobodo,
na trgu, ki dviga se k soncu.

Živela bo pesem o fantu,
ki duše ni hotel prodati.
Po ulicah vaših je hodil,
ostal je za zmeraj pred vrati.

Ko svet bo drugačen čez leta,
ti roža bo v prsih cvetela.
Takrat boš spet noro ljubila,
in zopet lahko boš verjela.

Verjela boš lepim besedam,
verjela boš zjutraj tišini.
Verjela boš fantu s kitaro,
ki tiho bo šel med spomini.

Pesniško zbirko Dlan mi po tebi diši lahko že najdete na knjižnih policah, cena knjige pa je 15 €.

Dlan-mi-po-tebi-diši

Večkrat nagrajeni mojster besede

Feri, ki se je rodil v Dolencih na Goričkem, je že desetletja eden izmed najbolj branih in najkvalitetnejših slovenskih pisateljev in pesnikov. Med njegovimi najbolj odmevnimi romani so Raza, Ki jo je megla prinesla, Namesto koga roža cveti, Muriša in zbirka pravljic Mislice. Za našteta dela je Lainšček prejel nagrado Prešernovega sklada, dva kresnika, večernico in Kajuhovo nagrado. Poročali smo tudi, da bo oktobra letos izšlo njegovo najnovejše delo Orkester za poljube.

Poleg romanopisja pa Feri blesti tudi v pisanju poezije. Pesniška zbirka Ne bodi kot drugi, ki je bila izdana leta 2007, je bila ponatisnjena kar petkrat, dosegla je zavidljivo naklado 12.000 izvodov.

Lainšček pa se ukvarja tudi z dramaturgijo in scenaristiko. Med drugim je z Markom Naberšnikom ustvaril celovečerca Petelinji zajtrk, ki je bil svoj čas najbolj gledan slovenski film.

Feri-Lainšček

Leave a Reply