Film slovenskega soscenarista prejel študentskega oskarja

Film All These Voices, pri katerem je kot soscenarist sodeloval tudi Slovenec Martin Horvat, je postal dobitnik enega od študentskih oskarjev, ki jih Ameriška akademija filmskih znanosti in umetnosti podeljuje od leta 1972.

Na spletni strani nagrad oskar so objavili 17 dobitnikov študentskih oskarjev, med katerimi je tudi delo slovenskega soscenarista. Film se je za nagrado potegoval v kategoriji alternativnih del.

Letos so na Ameriški akademiji filmskih znanosti in umetnosti prejeli rekordno število prijav, in sicer 1.749; 286 z ameriških ter 95 z mednarodnih kolidžev in univerz. V tekmo za študentskega oskarja se na podlagi danih kriterijev uvrstijo izključno univerzitetni študentje filma, ki se potegujejo za štipendije in denarne nagrade.

Martin Horvat je lani končal študij scenaristike na Ameriškem filmskem inštitutu v Los Angelesu. V filmu se mladi vojak enot SS sreča s člani avantgardne gledališke skupine, ki slavijo konec druge svetovne vojne. Ob tem se je primoran spoprijeti s sokrivdo za njihovo bolečino.

V filmu nastopajo Beata Pozniak Daniels, Kristof Konrad, Kasia Kowalczyk, Anthony Nikolchev, Kinga Philipps in Harrison Thomas.

Filmi razdeljeni v štiri tekmovalne kategorije, in sicer animirani, dokumentarni, pripovedni in alternativni film.

Režiser in soscenarist filma Henry David Gerson ter slovenski soscenarist Martin Horvat (desno).
Režiser in soscenarist filma Henry David Gerson (levo) ter slovenski soscenarist Martin Horvat (desno).

Uroš Kotnik
Foto: newyorker.com/Herman Askew

Leave a Reply