Francosko umetno srce z dovoljenjem že leta 2015?

Francosko podjetje Carmat upa, da bo do konca prihodnjega leta zaključilo s testiranji funkcionalnosti umetnega srca na ljudeh. Do začetka leta 2015 želijo prejeti uradno dovoljenje Evropske unije za  njegovo uporabo na evropskih tleh.

Srčni spodbujevalniki že desetletja opravljajo vlogo začasne rešitve za pravilno delovanje srca, za čas, ko bolnik čaka na presaditev. Carmatovo srce ponuja dolgotrajnejšo rešitev, saj naj bi človekovo srce v celoti zamenjalo za obdobje petih let. Po zadnjih ocenah podjetja bi z umetnim srcem pomagali 100.000 bolnikom v Evropi in ZDA.

Septembra so francoske oblasti izdale dovoljenje za prva testiranja srčnih vsadkov na ljudeh. Umetno srce so vsadili štirim bolnikom v treh francoskih bolnišnicah. Že v začetku leta, pa so dovoljenja za opravljanje testov na ljudeh pridobili v Belgiji, na Poljskem, v Sloveniji in Savdski Arabiji.

Carmat
Bodo do leta 2015 pridobili dovoljenje za uporabo? (Foto: grindd.com)

Predsednik uprave Marcello Conviti se v podrobnosti testiranja ni spuščal. O bolnikih je razkril le, da so se javili prostovoljci s težko srčno boleznijo in le še nekaj tedni življenja. S testi se želijo prepričati o sami varnosti vsadka, ki bo potrjena, če bodo pacienti s srcem preživeli vsaj mesec dni. V tem primeru, bodo s testiranji nadaljnjega pol leta nadaljevali pri novih pacientih.

»Zaenkrat vse poteka po načrtih. Če se bo odvijalo v tej smeri, bomo obe fazi zaključili do konca prihodnjega leta,« je optimističen Conviti.

Devetsto gramsko srce, ki se napaja preko zunanjih litij-ionskih baterij, bi v Evropi stalo med 140 in 180 tisoč evri. Vsadek je bolj kot za ženske primeren za moške, saj je njegova teža, trikratna teži zdravega človeškega srca. Kar pomeni, da ustreza 86 odstotkom moških in le 20 odstotkom žensk. Sicer pa že napovedujejo možnost izdelave manjšega srca, ki bi bilo primerno za manjša telesa.

Matjaž Kljajić

Leave a Reply