Francoza s Pipistrelovim letalom okoli sveta

Popoln uspeh ajdovskega letalskega podjetja Pipistrel ni le plod najboljšega letalca sveta, Matevža Lenarčiča, temveč tudi Francozov Adriena Normiera in Clementinea Bacria, ki sta z ultralahkim letalom obkrožila svet in uspešno pristala ravno na pariški letalski sejem.

Francoza sta že sodelovala tudi pri številnih znanstvenih odpravah z letalom virus, tokrat pa sta šla še nekoliko dlje. Adrien Normier se je namreč odločil pustiti službo pilota in se s kolegom Clementinom Bacrio podal na izlet okoli sveta s Pipistrelovim letalom, s katerim sta letalca med drugim merila taljenje ledu, zbirala podatke o ozračju in sodelovala pri 3D-kartografiji.

Normier je po poročanju spletnega portala 24ur.com na vprašanje, zakaj sta to pot izbrala ravno Pipistrelovo letalo, odgovoril: “Iskala sva najbolj varčno letalo, s katerim lahko dve osebi obletita svet. Med poletom na Islandijo sva bila v zraku devet ur in morala sva imeti dovolj zaloge, da se tik pred pristankom obrneva. Ob tem je bilo ključno še nekaj. Ko sva vprašala več proizvajalcev, ali nama lahko zagotovijo takšno letalo, jih je precej reklo ja. Samo Ivo Boscarol nama je poslal nazaj zelo natančna vprašanja, kaj potrebujeva. To naju je prepričalo, da kupiva prav to letalo, saj so edini vedeli, o čem govoriva.”

Letalo je bilo predstavljeno tudi na pariškem letalskem sejmu, kjer se je s svojo lahkotnostjo svojevrstno bohotilo med največjimi in najdražjimi primerki. Med drugimi je dvakrat imelo tudi demonstracijske lete med velikimi letali.

S prikazanim je bil zadovoljen tudi Igor Perkon, predstavnik Pipistrela: Verjetno imamo res najmanjše letalo s pilotom na sejmu, ki je sicer zelo drag za obiskat. Ampak glede na dosežke letala in ekipe, so jih povabili, da prvi dan sejma slavnostno pristanejo z vsemi francoskimi mediji. Potovanje je dokazalo, da letalo dobro dela, da je robustno in to je najboljša reklama, ki jo lahko imamo.”

*S pomočjo zgornjega posnetka si lahko ilustrirate let s Pipistrelovim virusom.

Uroš Kotnik

Leave a Reply