Gates z napravo za čisto vodo

Dostop do čiste vode je življenjskega pomena, pa vendar pitna voda ni na voljo vsem. Da bi se spopadli s tem problemom, posamezniki in podjetja širom sveta preizkušajo naprave, da bi našli takšno, ki je sposobna prečistiti velike količine vode v kratkem času. Svoj delež k boju za pitno vodo po vsem svetu prispeva tudi Bill Gates.

Bill gates pije vodo iz kanallizacije. Foto: /www.rawstory.com
Bill gates pije vodo iz kanallizacije. Foto: /www.rawstory.com

Milijarder Bill Gates, ustanovitelj računalniškega podjetja Microsoft, skupaj z ženo Melindo vodi fundacijo Bill and Melinda Gates’ Foundation, ki državam tretjega sveta pomaga reševati težave glede šolstva in zdravstva. Da bi Gatesova pomagala pri zagotavljanju pitne vode tudi na območjih, kjer je je malo ali je sploh ni, sta se posvetila razvijanju naprave, imenovane Omniprocessor.

Napravo, ki jo proizvaja podjetje Janicki Bioenergy v Seattlu, poganja parni motor, z njo pa je mogoče odpadno vodo, na primer iz kanalizacije, prečistiti do te mere, da postane pitna. Postopek prečiščevanja traja zgolj nekaj minut, Omniprocessor pa zraven proizvede dovolj energije, da sežge trdne odpadne snovi v vodi. Pepel, ki nastane, nima vonja in ne vsebuje bakterij, ki povzročajo bolezni.

Da bi dokazal, da Omniprocessor deluje, je Gates popil kozarec vode, ki je bila le nekaj minut prej kanalizacija.

Martina Drobne

Leave a Reply