Glasbeniki bodo združili moči za malega Dejana

Ponovoletni dobrodelni koncert za štiriletnika s Prevalj, ki je ob raku na jetrih prestal operacijo in ga bodo v bolnišnici še nadalje zdravili, bo jutri pika na i široki humanitarni akciji v podporo družini Pušnik.

Pri družini Pušnik v majhnem stanovanju na Prevaljah je razigrano, prešerno razpoloženje, saj se mlajši sin Dejan te dni počuti dobro. K pozitivnemu vzdušju vseh štirih družinskih članov, sorodnikov in prijateljev pa dodatno prispeva vse bolj napeto pričakovanje dobrodelnega koncerta za Dejana, ki bo v jutri, 15. januarja, ob 18. uri v telovadnici Osnovne šole Franja Goloba na Prevaljah. Koncert bo še en pomemben dogodek v široki dobrodelni akciji številnih prostovoljcev s Prevaljčanko Aniko Popič na čelu, s katerim so številni ljudje iz vse Slovenije velikodušno priskočili na pomoč mladi družini. Štiriletni Dejan se jutrišnjega koncerta izjemno veseli, navdušenje deli tudi njegov brat, prvošolec Boštjan, ki obiskuje prav prevaljsko šolo in je že povabil sošolce, da se pridružijo in preživijo nedeljsko popoldne na koncertu. Številni glasbeniki so se prijazno odzvali ali pa se kar sami ponudili, da nastopijo na ponovoletnem koncertu, na katerem bodo nastopajoči in še posebno vsi obiskovalci pomagali zbrati dodatne prostovoljne prispevke za družino. Stroškov namreč za družino v prihodnje ne bo nič manj, prihodki v družinski proračun pa bodo ostali prešibki in negotovi.

Vsak evro, ki ga bodo zbrali na nedeljskem koncertu, na katerem pričakujejo nad tisoč ljudi, bo družini v podporo. Mama namreč nima službe, očetu Daniju pa so pogodbo o zaposlitvi v komunalnem podjetju sicer podaljšali za tri mesece, a njegova nadaljnja zaposlitev je negotova. Delal je tudi ob in po novoletnih praznikih, je razlagal, pobiral in odvažal je smeti tudi na ponovoletnem prizorišču na Ravnah, predvsem zato, da je zaslužil še za kakšno dodatno uro.

Dejan med igro s humanitarko Aniko Popič, ki poganja humanitarno akcijo zanj. Foto: Petra Lesjak Tušek
Dejan med igro s humanitarko Aniko Popič, ki poganja humanitarno akcijo zanj. Foto: Petra Lesjak Tušek

Dejan si je skupaj z mamo Barbaro Tretjak v bolnišnici v Ljubljani večkrat rad krajšal čas z glasbo. “Tablico sva imela s sabo in na glas poslušala Modrijane. Včasih se je kdo še pridružil v poslušanju in petju,” pripoveduje Barbara, ki večino zadnjega obdobja preživlja ob sinu v bolnišnici. Da bodo tudi Modrijani nastopili na koncertu, je bila zato toliko lepša novica. Dejan je med zdravljenjem raka na jetrih veliko prestal, nedvomno preveč za malega otroka, ki si, kot vsakdo, zasluži zdravo in predvsem razposajeno in brezskrbno otroštvo.

Dejan je pred kratkim prestal osemurno operacijo, s katero so mu odstranili tumor, proces zdravljenja pa se zdaj nadaljuje. “Zdaj greva spet v Ljubljano, kjer se bo zdravljenje nadaljevalo. Sproti sledimo zdravnikom in navodilom, tako da za naprej še nič točno ne vemo in nič ne moremo reči. Prav po naključju in k sreči sva doma prav zdaj za vikend, ko bo koncert,” pravi Dejanova mama, ki zaupa zdravnikom in verjame, kot v praksi tudi vidi, da si vsi močno prizadevajo pri zdravljenju njenega otroka.

Pomoč že pred koncertom

Prostovoljci bodo jutri že poldrugo uro pred ponovoletnim koncertom z vrsto glasbenih gostov za Dejana, od 16.30. ure dalje, pred Osnovno šolo na Prevaljah ponujali vstopnice v zameno za prostovoljne prispevke. Glavni nosilki ostajata Anika Popič in Zinka Polanšek ob podpori prostovoljnega društva Hiška in več drugih sodelujočih, tudi občine Prevalje. Odziv glasbenikov, ki bodo nastopili, je bil izjemen, saj jih bo na odru več kot 20, med njimi Modrijani, Ditka, Vera Trafela, številni ansambli in tudi otroški pevski zbor Osnovne šole Franja Goloba.

Anika Popič poudarja, da bodo na koncertu zbrani denar družini takoj izročili in ga ne bodo predajali preko nakazil na katerikoli transakcijski račun. To posebej izpostavlja, ker so na TV Slovenija objavili informacijo, da policija zbira obvestila o zbiranju pomoči Dejanu s strani humanitarnega društva Azrine iskrice iz Štor. Preko računa tega društva je namreč prvotno in vzporedno potekalo zbiranje denarja za Dejana. Popičeva poudarja, da z Zinko Polanšek akcijo vodita neodvisno od tega društva.

Sonja Kolarič

Leave a Reply