Glavna Prešernova nagrajenca postala Tone Partljič in Ivo Petrić

Prešernovo nagrado za življenjsko delo za leto 2016 sta prejela pisatelj in dramatik Tone Partljič ter skladatelj Ivo Petrić.

Letošnji seznam prejemnikov nagrad Prešernovega sklada, ki so jih podelili na predvečer slovenskega kulturnega praznika, sestavljajo skladatelj in zborovodja Ambrož Čopi, režiser Janusz Kica, slikar Aleksij Kobal, pesnica Cvetka Lipuš, kiparka Mojca Smerdu ter igralka, plesalka in performerka Katarina Stegnar.

Najvišjo, Prešernovo nagrado, pa sta dobila skladatelj Ivo Petrić in pisatelj Tone Partljič. Pri tem so pristojni v pojasnilu med drugim dejali, da je Partljič je ustvarjalec, ki je odločilno zaznamoval slovensko literarno in gledališko dogajanje zadnjega pol stoletja, medtem ko Petrićev ustvarjalni opus velja za enega najbolj prepoznavnih in najvplivnejših v sodobni slovenski glasbi.

Partljič je poleg tega  klasik slovenske komedije, saj ga odlikuje izjemno poznavanje komedijskih zakonitosti, pri čemer nadaljuje tradicijo Linharta in Cankarja in jo razvija v lastni maniri in slogu. Kot človek gledališča zelo dobro obvlada prvine značajske, situacijske in jezikovne komike. Kar ga dela edinstvenega in za kar ga publika vedno nagradi, pa je njegovo razumevanje malega človeka.

Na drugi strani Petrića kot skladatelja zaznamuje predvsem brezkompromisno sledenje lastnim poetskim principom, kljub temu, da so le-ti še tako v opreki z vodilnimi tokovi okolice in z veljavnimi načeli povprečnega okusa.

21

Uroš Kotnik
Foto: STA

Leave a Reply