Gledanje posnetkov mačk na internetu je lahko zdravilno

Mačke, ki se postavljajo na zadnje noge, ki lovijo laser ali igrajo na klavir – gledanje takšnih posnetkov na spletnih straneh, kot je Youtube, se morda zdi kot popolno zapravljanje časa, vendar so znanstveniki ugotovili, da temu še zdaleč ni tako. Posnetkom mačk po novem pripisujejo pozitivne učinke za zdravje.

 

Foto: Youtube.com
Foto: Youtube.com

V lanskem letu se je na internetu pojavilo preko dva milijona posnetkov mačk, ki so skupno prejeli več kot 25 milijard ogledov.

Jessica Gall Myrick, asistentka na bloomingdalski univerzi, se je odločila, da bo zbrala empirične podatke o gledanju posnetkov z mačkami, saj teh podatkov ni veliko. »Nekateri morda menijo, da posnetki mačk niso dovolj resna tema za akademsko raziskovanje, a to je eden bolj najbolj priljubljenih načinov uporabe interneta,« je Myrickova povedala v sporočilu za javnost. Še več, ti videi bi lahko pomagali razumeti, kako svetovni splet vpliva na posameznike in na družbo.

Myrickova je anketirala skoraj 7000 ljudi, v anketi pa so jo zanimali vplivi tovrstnih videov na gledalce. Anketiranci so povedali, da videe najpogosteje gledajo na Facebooku, Youtubu, Buzzfeedu ali spletni strani, imenovani I Can Haz Cheeseburger. Večina jih je priznala, da so se po ogledu videa počutili bolje, imeli so manj negativnih čustev. Pogosto so posnetke gledali na delu ali med učenjem.

Čeprav je ogled posnetkov služil kot zavlačevanje pred “koristnejšimi” opravki, so pozitivni učinki odtehtali neprijetne občutke krivde.

Myrickova je za vsakega anketiranca darovala 10 centov fundaciji, poimenovani po mačku Lil’Bubu, ki zbira denar za živali v stiski.

Martina Drobne

Leave a Reply