Gojenje zelenjave (tudi) v stanovanju

V trgovini je mogoče kupiti vse dni v letu skoraj vso sadje in zelenjavo, čeprav vsi vemo, da paradižnik januarja pač ni tako okusen kot tisti avgusta. Obstaja pa način, da si skozi celotno leto sami zagotovite nekaj svežih zelišč in zelenjave. Preberite si nekaj o zelenjavnih vrtovih v zaprtih prostorih, ki so iz dneva v dan bolj popularni.

Vse manj se prehranjujemo sezonsko, saj smo se preveč “razvadili” jesti vse skozi vso leto. Zato se vedno več ljudi odloča za pridelavo doma, v zaprtih zelenjavnih vrtovih – bodisi rastlinjakih bodisi manjših prostorih v stanovanju.

Gojenje zelenjave, predvsem pa začimb v zaprtem prostoru ima kar nekaj prednosti – med drugim omogoča boljši nadzor nad pogoji za rast, manj je zajedavcev, polžev ali drugih škodljivcev, predvsem pa omogoča, da ste preskrbljeni s svežo zelenjavo tudi pozimi. A zapomnite si, za dobrobit vaših rastlin v zaprtem prostoru ste odgovorni povsem sami – ne morete se namreč zanašati na sončen oziroma deževen dan, ki bi rastlinam zagotovil potrebno hrano in energijo.

article-new_ehow_images_a07_bj_j5_start-vegetable-plants-house-800x800
Plastični lončki so najboljša izbira.

Kaj je potrebno storiti, da bo vaš vrtiček uspeval tako kot je treba? V kolikor je le mogoče, za ureditev vrtička izberite prostor v bližini okna, ki je obrnjeno proti jugu. Pozimi bodo rastline deležne manj ur sončne svetlobe kot poleti, zato jim poleg sončne lege zagotovite tudi dodatno luč, ki bo pokrivala celotno površino vrtička. V kolikor opazite, da luči oddajajo preveč toplote, v bližino vrtička namestite ventilator, ki bo pospešil kroženje zraka.

Izberite tudi primerne lončke oziroma korita za gojenje. Klasične plastične posode so načeloma povsem primerne, a odtekanje vode v njih ni najboljše, zato rastline – v kolikor jih boste preveč zalili – lahko celo »utopite«. Keramični lončki na drugi strani vodo absorbirajo, zato se kaj hitro lahko zgodi, da se bodo korenine izsušile. Pri zalivanju bodite previdni, za dobro rast je najbolje, da prst ni nikoli povsem suha. Po potrebi vrtiček pognojite, ampak to naj bo bo bolj izjema kot pravilo.

Barbara Oswald
Foto: public-domain-image.com, ehow.com

Leave a Reply