Goli otok najboljši film na temo človekovih pravic

Včeraj so v Kosovelovni dvorani v Cankarjevem domu podelili nagrade za najboljši film na temo človekovih pravic. Nagrado Amnesty International Slovenija je mednarodna žirija dodelila dokumenaternem filmu Goli otok v režiji zagrebčanke Tihe K. Gudac. 

Žirija, ki so jo sestavljali Majid Hussain, Jelka Stergel in Goran Vojnović, je o avtorici dela povedala, da “na dokumentaristično prepričljiv način pove zgodbo, ki se je začela pred šestdesetimi leti in ki jo je bilo danes končno treba povedati in prekiniti politično zapovedani molk.”

Goli otok Tihe K. Gudac že bil nagrajen na Sarajevskem filmskem festivalu 2014 za najboljši dokumentarni film. Po besedah žirije pa pripoveduje “osebno zgodbo režiserkinih starih staršev, ki je hkrati zgodba neke generacije, ki je dolga leta nosila v sebi strah, ki je vplival na življenja vseh v družini.”

phxtc_srcd6b42a57b68a7ea4dfd3cd9d0b6dc1fe_par3cda2afb1d998142b49755b1adcfe812_dat1419856836

“Avtorica uspe dramaturško stopnjevati svojo pripoved od lahkotne animacije, s katero ponazori svoje otroško razumevanje sveta odraslih, vse do resnega vizualno dokumentiranega sklepa, da pretrga začarani krog molka in ponotranjene krivde žrtve kršitev človekovih pravic. Pri tem izvrstno uporabi moč direktnega dokumentarističnega filmskega jezika,” so dejali o njenem načinu snemanja.

Žirija se je odločila dati posebno omembo dokumentarnemu filmu Biti Iranec režiserja Mehrana Tamadona, “ki ga kot v Franciji živečega Iranca ne zanima utopičen boj za človekove pravice, ki veljajo v evropski sekularni družbi, ampak ga zanima vprašanje človekovih pravic v iranski islamski republiki.”

Po besedah žirije se nam pri tem “izriše islamski svet, ki še zdaleč ni črno-bel in v katerem je pod vprašaj postavljeno tudi naše razumevanje svobode in človekovih pravic. Ko za trenutek zbliža medsebojno oddaljene ljudi, film Biti Iranec vzbudi upanje, da se lahko nekoč zbližajo tudi oddaljeni svetovi.

 

NS

Foto: http://www.art-kino.org/hr/film/goli

Leave a Reply