Panasonic bo investiral v Gorenje

Gorenje in japonski proizvajalec elektronike Panasonic sklepata dolgoročno strateško partnerstvo, ki bo temeljilo na področju raziskav in razvoja, proizvodnje in prodaje. Panasonic bo Gorenje dokapitaliziral z deset milijoni evrov in s tem pridobil 13 odstotkov delnic Gorenja.

Obe družbi od partnerstva pričakujeta veliko koristi. Predsednik upravnega odbora in direktor podjetja Panasonic Europe Laurent Abadie je napovedal, da bo sodelovanje Panasonicu pomagalo k okrepitvi položaja na evropskem trgu, saj bodo dobili dostop do Gorenjevih evropskih proizvodnih zmogljivosti. Gorenju pa bo povezava omogočila boljšo izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti in s tem boljše obvladovanje stroškov v celotni skupini. Hkrati bodo lahko hitreje razvijali nove proizvode.

Pridobili bodo tudi potrošniki, saj bodo izdelki proizvedeni hitreje in bolj ekonomično, razmerje med kakovostjo in ceno bo boljše, je zagotovil prvi mož Gorenja, predsednik uprave Franjo Bobinac.

strategic-partnership_gorenje_panasonic

O dokapitalizaciji bodo delničarji odločali na skupščini, ki naj bi bila 23. avgusta. Če bodo dokapitalizacijo podprli, bo sledil drugi del povečanja osnovnega kapitala, h kateremu bodo najprej povabljeni obstoječi delničarji, ki bodo imeli predkupno pravico, zatem pa tudi novi povabljeni vlagatelji. Vpisna cena zanje bo popolnoma enaka kot za Panasonic, torej 4,31 evra, je zagotovil Bobinac.

 

 

Leave a Reply