Gube na oblačilih lahko odstranite tudi brez likalnika

Če nimate likalnika pri roki, gube na oblačilih, ki jih želite obleči pa so preveč izrazite, da bi jih oblekli brez da gube poravnate, si lahko pomagate z naslednjimi nasveti.

Likalnik za lase
Pripomoček, ki ga ima marsikatera ženska je idealen za ovratnike in manjše gube. Preverite, da na njem ni las ali ostankov izdelkov za oblikovanje las, ki bi lahko poškodovali oblačila. Nastavite ga na povprečno temperaturo, držite na želenem mestu in počakajte nekaj sekund. Ne uporabljajte ga na občutljivem tekstilu.

Voda in kis
Zmešajte vinski kis z vodo v razmerju 1:3. Mešanico nalijte v razpršilko in jo pretresite. Nanesite na gube in jih nato z roko zgladite.

Para iz čajnega kotlička
Če imate doma kotliček za vodo ali čaj, ga lahko uporabite kot dober pripomoček. Vanj nalijte vodo in jo segrejte. Ko začne voda vreti, držite zmečkano oblačilo približno 20 centimetrov nad paro, ki se dviga iz kotlička. Oblačilo še malo zgladite in ste kot novi.

Sušilec za lase
Sušilec nastavite na najvišjo možno temperaturo in ga usmerite proti delom oblačila, ki imajo gube. Težava bo odpravljena zelo hitro.

Vroča prha
Oblačila obete v kopalnici tako, da bodo čim bližje vodi, ki pa jih ne sme doseči. Zaprite okna in vrata ter odprite vročo vodo. Da ubijete dve muhi na en mah, privoščite v tem času kopel. Tako boste vi osveženi, vaša oblačila pa brez gub.

Mokra brisača
Oblačila položite na ravno površino in jih poravnajte. Velike gube pokrijte z mokro brisačo in močno pritisnite z rokami. Po tem pustite, da se oblačila posušijo.

Sušilni stroj
Zmečkana oblačila lahko vstavite v sušilni stroj in izberete najkrajši program, običajno okrog 15 minut. Če so oblačila zelo zmečkana, dajte poleg njih sušiti še manjši moker kos tkanine, kot je na primer nogavica, otroška majica ali robček.

Dno posode
V posodi zavrite vodo in jo nato zlijte iz posode. Dno posode je dovolj vroče, da bo opravilo enako vlogo kot likalnik. Oblačila položite na ravno površino in posodo uporabite, kot bi bila likalnik.

Sonja Kolarič

Leave a Reply