Hidria z Mercedesom piše novo poglavje o električnih vozilih

Nemški avtomobilski velikan Mercedes-Benz je v mesecu juliju zaključil z razvojem novega vozila. To bo električni športni kupe, ki odpira novo poglavje o zmogljivosti vozil na električni pogon. Vendar Nemcem tega ne bi uspelo brez inovativnih Slovencev.

Čez zahodno Nemčijo in vzhodno Belgijo se razteza nizka sredogorska veriga Eifel. Na drugem najvišjem Eiflovem griču se nahaja vas Nürburg, ki slovi po istoimenskem srednjeveškem gradu. V bližini stare, a majhne vasice se nahaja Nordschleife. Severna zanka (Nordschleife v prevodu) velja za eno najstarejših in najdaljših nemških dirkališč, poleg tega pa tudi za najtežje in najzahtevnejše. Jackie Stewart, sloviti britanski dirkač z vzdevkom Leteči Škot, je dirkališče slikovito poimenoval Zeleni pekel.

Prav na tem mestu je nemški proizvajalec avtomobilov Mercedes-Benz nedavno podrl svojevrsten rekord, za katerega si lahko veliko zaslug pripiše tudi najbolj inovativno evropsko podjetje, slovenska Hidria.

Mercedes-Benz SLS AMG electric drive

Mercedes je namreč testiral vozilo SLS AMG coupe electric drive. Že po imenu je jasno, da gre za športno vozilo na električni pogon. Čeprav je še nedolgo veljalo, da ljubiteljem športnih vozil pri nakupu avtomobila električni modeli zaradi svoje počasnosti ne pridejo v poštev, Mercedes očitno spreminja zgodovino. Na Nordschleife so postavili hitrostni rekord za serijsko izdelana vozila. Ekstremni športni kupe je več kot 20 kilometrov dolgo progo, ki, kot že omenjeno, slovi za eno najzahtevnejših, prevozil v sedmih minutah, 56 sekundah in 234 tisočinkah. V manj kot 4 sekundah je voznik Mercedesovega ekološko prijaznega športnega vozila pospešil od 0 do 100 km/h in kmalu zatem dosegel 250 km/h, kar je največja hitrost.

Z vprašanjem, kako so Mercedesovi inženirji uspeli razviti tako bliskovito hiter model vozila na električni pogon, se pravzaprav vračamo na bistvo prispevka – tega jim ne bi uspelo brez slovenskih možganov. Hidria je izdelala rotorje in statorje. To so deli, ki omogočajo izredno veliko moč in navor, s čimer lahko vozilo doseže tako veliko hitrost. “Idrijska Hidria je prek svojega hčerinskega podjetja v Stuttgartu postavila zase in tudi za druge nova merila zmogljivosti v vse hitreje razvijajoči se električni mobilnosti,” je zapisal Željko Purgar za športni časopis Polet.

Mercedes bo tako širši javnosti kmalu ponudil svojo športno različico električnega vozila z revolucionarno tehnologijo, ki so jo razvili v Hidrii. Za ljubitelje športnih vozil pa še obvestilo o ceni – za ekološko-športno strelo boste morali odšteti 416.500 evrov.

Foto: green.autoblog.com

Leave a Reply