Hladna priprava čajev – rešitev za toplejše dni

Hladna priprava čaja je enostavna in okusna priprava zelenih ali črnih čajev (na ta način lahko pripravite tudi bele, rumene ali oolong čaje), ki bo hitro postala vaša vsakodnevna navada. 

V toplejših dneh iščemo hladnejše osvežitve, zato topel čaj ne pride v poštev. Poleg tega pa zeleni čaji pripravljeni s toplo vodo postanejo, ko se ohladijo, trpki in izgubijo svoj okus. Zato je priprava s hladno vodo odlična rešitev za vse, ki bi radi svoj najljubši čaj pili tudi v toplejših dneh.

Pri pripravi zelenega čaja s hladno vodo, se izloči manj teina in katehinov iz čaja, zato je čaj manj trpek in je po okusu veliko bolj svež in sladkejši. Odkrili boste popolnoma novo aromo vašega najljubšega čaja s hladnejših dni.

Hladen čaj je tudi veliko lažje pripraviti kot topel čaj, saj ni problema v pravilni temperaturi vode ali minutaži pri namakanju čaja.

Kako pripraviti čaj s hladno vodo?

  1. Želeno količino čaja (1 čajna žlička na 2 dcl vode) prelijte z mrzlo vodo.
  2. Pustite čaj v vodi minimalno 2 uri, lahko pa čaj pustite v vodi tudi čez noč. Čaj lahko postavite v hladilnik, lahko pa ga pripravljate na sobni temperaturi).
  3. Čaj precedite.
  4. Čaj poizkusite in po okusu dodajte sladkor, med, citruse, sveže sadje, sadne sokove (tukaj lahko domišljiji prepustite prosto pot).

Takšen način priprave čaja je zanimiv, če si zaželite zdravo osvežitev na delovnem mestu, se ukvarjate s športom ali se želite na splošno zdravo osvežiti.

Sonja Kolarič

Leave a Reply