Hormon, ki nadzoruje zmanjšanje količine inzulina

Znanstveniki so pri mušicah odkrili hormon, ki zavira sproščanje inzulina, s tem pa pomaga, da se v primeru daljšega obdobja lakote hranilne snovi shranijo v telesu. Podoben hormon so našli tudi pri ljudeh.

Znanstvenikom so do odkritja limostatina pomagale mušice. Foto: Wikipedia
Znanstvenikom so do odkritja limostatina pomagale mušice. Foto: Wikipedia

Medtem ko sladkor pri diabetikih lahko povzroča zdravstvene težave, je v obdobjih pomanjkanja hrane, torej, ko je glukoze v telesu malo, pomembno, da se ta skladišči. To skladiščenje pa preprečuje inzulin, zaradi katerega telo kot vir energije namesto telesne maščobe porablja sladkor.

Da bi ugotovili, ali v telesu obstaja kaj, kar v obdobjih lakote zavira sproščanje inzulina v telesu, so se na Stanfordu obrnili na mušice, ki so po zgradbi precej preprosta bitja. Ko so bile en dan brez hrane, je njihovo telo povečalo izražanje beljakovin, od katerih je bila ena odgovorna za proizvodnjo določenega hormona. Ko so ta hormon v mušicah prekomerno izrazili, so ugotovili, da zaradi njega telo mušic proizvaja premalo inzulina. Ko so v mušicah preprečili proizvodnjo tega hormona, je količina inzulina narasla, kar pomeni, da je raven sladkorja v njihovem telesu padla, povečala pa se je njihova telesna teža. Zaradi ugotovitev so protein po grški boginji stradanja, Limos, poimenovali limostatin. Ko so pri ljudeh iskali protein s podobno funkcijo, so našli Neuromedin U, katerega receptorji se nahajajo v trebušni slinavki, na celicah, ki proizvajajo inzulin. Neuromedin U, podobno kot limostatin, preprečuje, da bi celice sproščale inzulin, kar povzroči dvig krvnega sladkorja.

V prihodnje nameravajo spremeniti zgradbo Neuromedina U, da bo v pomoč pri boleznih, kot je sladkorna.

Martina Drobne

 

Leave a Reply