Hrana je brezplačna – tudi v Zagorju

Kot na mnogih drugih lokacijah širom sveta, se je tudi v Zagorju pojavila polička s sadjem, zelenjavo in drugimi dobrotami, s katerimi si lahko brezplačno postreže vsak, ki potrebuje hrano. V zameno lahko prinese kaj svojega – ali pa tudi ne.

Napis na telefonski govorilnici v Zagorju. Foto: ZON.si
Napis na telefonski govorilnici v Zagorju. Foto: ZON.si

Pod geslom “hrana je brezplačna” se te dni v Sloveniji pojavlja čedalje več polic, vrečk in zabojčkov s hrano, ki je dostopna vsakomur. Začelo se je avgusta z Britanko Justi Carey, ki z možem živi v Mojstrani in je pred svoj lokal nekega dne postavila zabojček z zelenjavo – ki je pošla v trenutku. Careyeva se je zgledovala po ameriškem projektu Food is free, ki poleg ponujanja presežkov hrane na javnih krajih postavlja tudi skupne vrtove, na katerih lahko tudi ljudje, ki svojega vrta nimajo, gojijo pridelke. Tovrstne izmenjave že potekajo po vsem svetu, dobrodelnost pa je zajela tudi Slovenijo.

Zabojček, ki je kolesje brezplačne izmenjave hrane pognal v tek. Foto: Food is Free Slovenija (fb)
Zabojček, ki je kolesje brezplačne izmenjave hrane pognal v tek. Foto: Food is Free Slovenija (Facebook)

V Zagorju je kraj izmenjave dobrot postala kar odslužena telefonska govorilnica nasproti občine in Delavskega doma. Na vratih govorilnice je napis, ki mimoidoče spodbuja: “Prosta hrana, vzemi, kar potrebuješ, prinesi višek,” pod tem pa je napisano še: “Ustvarjamo nov svet, morda je strašljivo neznan, a vanj stopamo skupaj.”

Martina Drobne

 

Leave a Reply