Hrana tudi po preteku roka uporabe še ni nujno zanič

Kemijske spremembe, ki živilo spremenijo iz užitnega v pokvarjeno, se ne zgodijo čez noč, zato je natančen rok uporabe težko določiti. Številke, ki so navedene na embalažah, so bolj informativne narave in se jih ni treba držati do dneva natančno. Večina živil bo na primerni temperaturi ostala uporabnih še nekaj dni, če ne celo tednov, po preteku roka uporabe.

Foto: oklahomafarmreport.com
Foto: oklahomafarmreport.com

Preden hrana s pretečenim rokom trajanja roma v koš, je dobro preveriti njen vonj in videz. Če zaznate kakršnokoli spremembo, je živilo najbolje zavreči. To naj bo vaše glavno vodilo pri ugotavljanju užitnosti živil.

Logično je, da neodprta živila primerno shranjena zdržijo dlje kot tista, ki smo jih že odprli. Originalna embalaža lahko življenje hrani podaljša celo za nekaj let, recimo v primeru marmelade, kosmičev, moke, oreškov. Konzerve, sokove, majoneze, jogurt ali trde sire lahko v originalni embalaži hranite še nekaj mesecev po preteku roka uporabe. Mehki siri in mleko pa bodo v hladilniku neodprti zdržali kakšna dva tedna.

Kruh, odprte jogurte, mleko, meso, sokove in jajca je dobro porabiti v nekaj dneh po preteku roka uporabe. Bodite pozorni na nastajanje plesni na kruhu, če se je zgolj malo posušil, pa mu še lahko popravite okus in ga pojeste. Ostala živila lahko mirne duše jeste še kak teden po preteku roka uporabe, suha živila še celo nekaj mesecev.

Ljudje po pretečenem roku uporabe zavržemo veliko hrane, ki je še povsem uporabna. Dejstvo pa je, da so ti datumi na živilih navedeni bolj “za vsak slučaj”. Za določanje, ali je hrana še v redu ali ne, se je najbolje zanašati na njen videz, vonj in nenazadnje okus.

Martina Drobne

Leave a Reply