Ideje za hitro kosilo

Danes je tempo življenja tako hiter, da glavni obrok pogosto potisnemo na rob in najdemo neko lažjo in hitro rešitev za napolnitev želodca, npr. restavracijo. Mi pa menimo, da se še vseeno najde nekaj minut, ki jih lahko namenite pripravi hitrega in okusnega kosila.

Pripraviti hiter in zdrav obrok ni tako enostavna stvar, saj so za vsak letni čas značilne drugačne jedi. Za zimo je dobra ideja mineštra iz posušenega fižola, graha ali druge stročnice, ki jih je treba predhodno namakati v vodi in v hladilniku. Le tako bodo hitro skuhane. Če imamo sveže, vse poteka hitreje. Poleti je najbolje, da kuhamo iz svežih sezonskih živil. Te vsebujejo največ vitaminov, pa še okus je tisti ta pravi.

51054

Hitro kosilo pomeni, da so živila po možnosti že doma, stročnice lahko že skuhane, in čakajo v hladilniku, če dodamo še česen in testenine, je mineštra skuhana v pol ure. Sol in olje dodamo na koncu. Iz kuhanih stročnic lahko prav tako hitro naredimo različne omake za testenine – seveda ne iz konzerve, polpete, tudi kakšna perutnina je pripravljena v nekaj minutah. Omako lahko skuhamo že prejšnji večer in jo shranimo v hladilnik, naslednji dan pa samo skuhamo testenine in pogrejemo omako. Enako velja za doma narejeno testo za pico, kruh ali mlečno testo. Spomladi, ko je čas špargljev, sveže špinače in podobne zelenjave, lahko na hitro naredimo omlete, rižote, juhe.

Dobro je tudi vedeti, da lahko pripravljene jedi brez industrijskih dodatkov  pogrejemo tudi čez nekaj ur ali celo naslednji dan (seveda moramo ohlajeno jed hraniti v hladilniku). Če pa so jedi pripravljene iz industrijske hrane, s kemičnimi dodatki, pa jih ne smemo nikoli pogrevati ( polente, razne juhe, njoki,…). Tudi krompir spada med živila, ki ga ni priporočljivo uživati še naslednji dan.

Barbara Oswald
Foto: redhookcsa.com, cookaround.com

*****************************************************************************************************

Bi radi vedeli, katero je vaše DJOTIŠ* nebesno znamenje? Vpišite svoje podatke tukaj in prejeli boste brezplačen odgovor.
Djotiš je vedska astrologija in psihologija, ki s svojim orodjem, znanjem in vedenjem usmerja človeka k srečnemu življenju. Sezite do zvezd :)!

Leave a Reply