Ideje za okusen in zdrav zajtrk

Da preskakovanje zajtrka ni dobro za naše telo, čivkajo že vrabčki. Vendar od zajtrka ni odvisna le postava, ampak tudi naš um. Preberite nekaj idej za zdrav in okusen zajtrk.

Polnozrnata hrana

Polnozrnate jedi so vedno dobra izbira, še posebej pa za zajtrk, saj nam dajo veliko energije, zaradi obilice vlaknin pa pomagajo tudi k občutku sitosti in boljši prebavi. A kruh ni edina stvar, ki je lahko polnozrnata. Polnozrnate so lahko tudi palačinke, muffini, piškoti, razni kosmiči. Odlična in enostavna izbira so ovseni kosmiči z dodatkom rozin ali drugega suhega sadja, oreškov, žličko medu ali svežega sadja in seveda mlekom, skuto ali jogurtom.

breakfast_buffet

Nepogrešljiva jajca

Jajca so eden najbolj klasičnih zajtrkov, kar jih poznamo, nanj prisegajo predvsem Angleži. Kuhana ali umešana, jajca so polna beljakovin in drugih koristnih snovi, večina teh se skriva v rumenjaku. Pozabite na govorice o škodljivem rumenjaku, saj je prav tam največ vitamina B12 in dobrega holesterola. Zraven pojejte eno ali dve rezini polnozrnatega kruha, da zaužijete še potrebne ogljikove hidrate. Vendar kot z nobeno stvarjo ni dobro pretiravati, tudi z jajci ne smete.

Skuta na 101 način

Skuta je odlična izbira za zdrav zajtrk. Skuta je boljša izbira od jogurta, saj ima precej več beljakovin, kar pomeni, da boste siti dlje. Če se vam mudi, pojejte kar samo, sicer pa jo lahko zmešate z naribanimi jabolki ali drugim sadjem in po želji dodate še žličko medu. Če pa imate raje slan zajtrk, vmešajte v skuto nasekljana zelišča in namažite na polnozrnat kruh.

Sadje in zelenjava

Idealno je, če za zajtrk pojeste tudi kos sadja ali zelenjave. Sadje lahko dodate v skuto ali kosmiče, lahko pa izberete zajtrk sestavljen samo iz obilice svežega sadja. Sadje je idealen začetek dneva predvsem za tiste, ki zjutraj težko jeste. Že ena banana, jabolko ali hruška in kozarec mleka ali čaja bo bolje kot nič.

Barbara Oswald
Foto: eightsandweights.com, hecountryinnthecity.com

*****************************************************************************************************

Bi radi vedeli, katero je vaše DJOTIŠ* nebesno znamenje? Vpišite svoje podatke tukaj in prejeli boste brezplačen odgovor.
Djotiš je vedska astrologija in psihologija, ki s svojim orodjem, znanjem in vedenjem usmerja človeka k srečnemu življenju. Sezite do zvezd :)!

Leave a Reply