Idrijčani zmagali na državnem tekmovanju Mladina in gore

Včeraj je na OŠ Braslovče potekalo jubilejno, že 25. Državno tekmovanje Mladina in gore za osnovnošolce, v katerem se je pomerilo 28 najboljših ekip. Največ znanja so pokazali tekmovalci ekipe Planinske muhe iz Idrije (OŠ Idrija, PD Idrija) in prepričljivo zmagali.

Najprej so ekipe učencev od 6. do 9. razreda pisale pisne teste, na katerih so mladi pokazali svoje znanje, ki so ga pridobivali na planinskih pohodih in v planinskih krožkih. Najboljših 6 ekip se je uvrstilo v finalni del državnega tekmovanja, ki je potekal v obliki kviza – ekipe so odgovarjale na vprašanja iz gorniškega znanja Planinske šole, tudi zgodovine, dodatne teme, vremenoslovja …, prikazati pa so morali tudi praktično znanje iz prve pomoči, varnejšega gibanja v gorah pozimi, izdelovanja vozlov.

MK_PZS-25Mladina_in_gore-11-01-2014-foto_Zdenka_Mihelic117pm
Zmagovalna ekipa iz Idrije: Planinske muhe z mentorjema, foto Zdenka Mihelič

V napetem finalu so bili učenci izenačeni in tudi v dodatnem delu, v katerem so se pomerili Planinske muhe (Idrija) in Nepredvidljivi (Braslovče), odgovarjali kot iz topa. Šele podaljševalni vozel, ki so ga morali narediti vsi v obeh ekipah, je odločil o zmagovalcu. Zmagala je odšla v Idrijo, kjer bo tako naslednje leto 26. državno tekmovanje Mladina in gore. Tretji so bili Kranjčani (Krompirjev hribovc), četrti ekipa Rostfraj radiatorji (Slivnica pri Celju), peti Planinska mafija (Ilirska Bistrica) in šesti Bistri norčki (Gorje).

Zmagovalci Barbara Čibej, Ana Petkovšek, Andrej Rjavec in Luka Jesenko ter njihova mentorja Marija Bončina in Nace Breitenberger so za prvo mesto prejeli udeležbo na planinskem taboru v Planinskem učnem središču Bavšica in ob tem povedali: »Na začetku nismo pričakovali takega rezultata, kot se je na koncu pokazalo. Vendar pa smo v zmago definitivno verjeli, med finalom smo si prigovarjali, da to zmoremo in da to želimo. Podaljševalni vozel, ki smo ga morali narediti na koncu, ni težak, vendar pa so se nam malo roke tresle od vznemirjenja, a ker smo se ga poprej dobro naučili, ni bilo težav.«

Tekmovanje Mladina in gore je vedno organizirano pod okriljem Mladinske komisije PZS, soorganizatorja zaključnega, torej državnega tekmovanja pa sta planinsko društvo in osnovna šola, od koder prihajajo lanskoletni zmagovalci, tokrat sta bila to drugič PD Dobrovlje Braslovče in OŠ Braslovče. Soorganizatorja sta bila še Zavod za šport RS Planica in Planinska zveza Slovenije.

Leave a Reply